Vinitaly och årets bästa Amarone

Onsdagen den 9 april slog Vinitaly igen portarna efter sin 48:e upplaga. Mer än 155 000 personer, varav en tredjedel utländska besökare, passerade vändkorsen under de fyra dagar som världens största vinmässa pågick. Med smatter av samtal på alla tänkbara språk i stadens alla hörn blir Verona verkligen världens vinhuvudstad en gång om året. Och med tanke på att detta är hemvisten för ett så unikt vin som Amarone är det också helt naturligt. I helgen som gick hade vi årets första Club Amarone-resa. Veckans vintips är resans bästa Amarone. Kanske är det årets bästa Amarone. Det är Roccolo Grassis bästa Amarone någonsin. Oerhört bra nu. Det är Amarone från toppåret 2009. Ett fåtal flaskor finns i lager.


Vinitaly 2014

Club Amarone-resor. Resereportage från helgens resa kommer inom några veckor. Nästa resa blir helgen 28 – 31 augusti i år (det finns ett fåtal platser kvar) och datum är nu satt för Club Amarone resa 2015 som går av stapeln 14-17 maj.

Roccolo Grassi – Amarone della Valpolicella 2009
Oerhörd doft med en av de renaste och finaste fruktkoncentrat som jag provat. Som Henrik Ungerth sa under resan – jag har gett två Amarone 100 poäng. Quintarelli Reserva Amarone och Roccolo Grassi Amarone 2001. 2009 är om möjligt ännu bättre och här har vi sannolikt ännu en 100 poängare om några år.

Roccolo Grassi producerar ingen Amarone 2010. Nästa årgång som är 2011 får vi troligen vänta på i 2 år till.

Elegant, superkoncentrerad och oerhört kraftfull Amarone av högsta klass. Druvorna kommer från vinfältet “Roccolo Grassi” där jorden är präglas av basalt. Basalt är en magmatisk svart bergart av vulkaniskt ursprung. Vinstockarna som används för Amaronen är mellan 35 och 40 år gamla. Efter vinifieringen lagras vinet 26 månader på 225-liters ekfat och därefter 18 månader på butelj.

Smaken är stor, explosiv, fyllig och komplex med lena tanninner och inslag av körsbär, mogen torkad frukt, tobak, choklad och en vulkanisk ton. Alkoholhalten är 16,5%.

Lagringspotential: Årgång 2009 är mycket mycket bra nu. Når sin topp kring 2019-2022.
Servera vid 18 grader i glas med fin kupa och med hög kant som ger rätt avstånd (10-12 cm) mellan vinets yta och näsan.


Mässområdet på Vinitaly 2014

Mässområdet inringat. Med 90 000 kvadratmeter utställningsyta
och över 4000 utställare är Vinitaly världens största vinmässa.

Vinitaly startades på 1950-talet och har alltid hållits i Verona, trots att det ibland från politikerhåll föreslagits att en så betydelsefull mässa borde flyttas till Milano, en stad som förvisso är bättre rustad för att ta emot så många besökare. Den hölls från början i det storslagna palatset Gran Guardia vid Piazza Bra (där numera den årliga amaronelanseringen Anteprima Amarone äger rum) men i dag håller man till i det modernare mässcentret en kilometer utanför centrum, bara tjugo minuters bilväg från Valpolicella. Med sina 90 000 kvadratmeter utställningsyta och över 4000 utställare är Vinitaly världens största vinmässa och kan sägas vara ett av vinbranschens underverk – man tror inte den är på riktigt förrän man varit där.

Det enorma omfånget är lika lockande som förödande. Som besökare måste man förbereda sig väl, med både ett par bekväma skor och en stor dos tålamod. Trängseln som uppstår framför allt på söndagen (då mässan är öppen för allmänheten, även om man försökt begränsa antalet slutkonsumenter) och måndagen (då företrädare för regionens hotell- och restaurangbransch samt utländska importörer kommer till Verona) vore en prövning även för det saktmodigaste helgon. Vandringen från ena änden av mässan till den andra är snudd på oändlig och långt från stressfri, men detta är samtidigt sjunde himlen för vinälskare och njutningslystna.


Håkan Bjurström och Martina Montelius på Vinitaly

Håkan Bjurström och Martina Montelius njuter av stämningen på Vinitaly 2014

I några av de större montrarna, som till exempel Istituto Marchigianos, hittar man en buffé av viner som presenteras appellationsvis. På det viset kan man om man vill prova tjugo olika Verdicchio dei Castelli di Jesi själv hälla upp dem, i stället för att söka upp tjugo olika mindre montrar, vilket är fallet för andra vinregioner. Att gå runt från den ena utställaren till den andra är visserligen mer tidskrävande men ger också tillfälle att prata med vinproducenterna och prova andra viner man själv kanske inte ens visste fanns.

Vinitaly kretsar inte bara kring italienskt vin utan det finns också särskilda avdelningar för olivolja, mat, liksom ett stort antal restauranger (en del med ryktbara kockar). Man kan med andra ord ta paus i vinprovandet och njuta av kulinariska fröjder från hela Italien.


Besökare Vinitaly

För Valpolicellas alla vinfirmor är Vinitaly årets stora händelse och det hålls många kvällstillställningar ute på anläggningarna, som en gest till kunderna och för att stärka banden till de utländska importörerna. Det rör sig om allt från påkostade smokingmiddagar på gamla gods till mer avslappnade utomhuspartyn där man äter risotto all’amarone och brasato och blickar ut över vingårdarna. Under den här perioden av året är detta enda sättet att besöka firmorna – dagtid är ingen där för all personal sliter hårt inne på mässan.

Många (om inte alla) vinfirmor som buteljerar i Valpolicella var representerade på Vinitaly. För andra året i följd hade Consorzio Valpolicella en monter för sina medlemmar, vilket ger de mindre firmorna som annars inte skulle ha råd en chans att visa upp sig, och fungerar samtidigt som träffpunkt för press- och handelsdelegationer som vill prova sig igenom Valpolicellas viner.


Besökare Vinitaly

Med så många besökare utifrån förändras hela stämningen i Verona – i synnerhet när vädret är så vackert som det var i år. Barer och restauranger myllrar av folk och den historiska ”Bottega del Vino” svämmar över av vinnördar som ända fram till småtimmarna står i klungor och jämför sina digra provningsanteckningar. Står man på Piazza Erbe, det avlånga torget mitt i gamla stan, klockan två på natten ser man lika mycket folk som i morgonrusningen. Med detta smatter av samtal på alla tänkbara språk i stadens alla hörn blir Verona verkligen världens vinhuvudstad. Och med tanke på att detta är hemvisten för ett så unikt vin som amarone är det också helt naturligt.

Hälsningar från Fredrik Montelius

Ps, för att beställa behöver du logga in på Systembolaget. Om du inte har konto så skapar du det enkelt här https://www.systembolaget.se/Konto/Skapa-konto/ och sen kan du logga in direkt & välja vilka viner du vill beställa.