Reportage: Valpolicellas terroir – vinprovning med Henrik Ungerth och Fredrik Montelius – 26 mars, 2022

Reportage av Henrik Ungerth
I november pratade Fredrik och jag om nästa provning. Vi ville ha ett tema. Något vi inte hade tagit upp innan. Och med ca 300 provningar gjorda kring våra älskade viner från Valpolicella så har vi täckt in en del. Men inte Terroir. Ett begrepp de flesta har hört. Men få egentligen vet något mer om. Så vi ville försöka reda ut detta begrepp. Vi bad också några producenter i Valpolicella att skicka en kortare video som vi kunde visa upp under kvällen. Kvällen var fullbokad och vi var närmare 80 personer som denna lördagskväll provade oss igenom åtta viner.

Terroir innebär mycket men de fyra viktigaste aspekterna är:

    1. Klimat – varmt respektive kallt klimat
    2. Platsens tradition – när det finns en vintradition som är specifik för området
    3. Jord – olika typer av jordmån (sand, lera, sten, mineraler, osv)
    4. Terräng – höjd, berg/dal, solexponering, närhet till hav/sjö

Vi började kvällens vinprovning med en Valpolicella från Monte Santoccio, nr 73934, 188:- följt av en Ripasso från samma producent (nr 72616, 260:-). Båda dessa viner är riktigt fräscha, goda, inbjudande. Vi pratar om var ifrån de kommer och hur klimatet påverkar Valpolicella och inte minst betydelsen områdets tradition – att använda druvorna corvina, corvinone, rondinella och molinara, samt traditionen att torka druvorna. I Valpolicellan kan vi smaka hur områdets druvor smakar utan vare sig påverkan från ek eller att druvorna torkats. I Ripasson ges möjlighet att se hur vi kan addera färg, smak och alkoholhalt genom att använda den ripasso-tekniken. 

Utifrån detta går vi därefter vidare och provar en Valpolicella Superiore från Marion (nr76587) för 348:-. Nu höjs kvaliteten ytterligare och Marions eleganta och synnerligen välstrukturerade viner från sandiga och kalkstens-jordar. Ett ypperligt vin med en tydlig Terroir. Ett perfekt vin i provningen och att jämföra detta vin med Roccolo Grassis Valpolicella Superiore (nr 73586) 358:- från svart vulkanisk jordmån visar verkligen på hur det kan skilja på två Valpolicella Superiore, trots att växtplatsen bara ligger några kilometer från varandra. Roccolo Grassi har mestadels vulkanisk jord och det märks en stor skillnad i färg, doft och smak när vi jämför med Marions Valpolicella Superiore som kommer från sandig kalksten. Roccolo Grassis vin är verkligen helt perfekt balanserat med en angenäm tyngd men avvägt med synnerligen harmoniska tanniner och en inbjudande fruktdriven smak som mynnar ut i ett; jag-vill-ha-mer! Båda otroligt bra men med helt olika personligheter.

 

Vi går vidare till Ruffo och hans Valpolicella Superiore Campogiadis (nr 79586) 543:- och detta är en ren fullträff. Tungt, mäktigt, komplext, fylligt men också med en underbar harmonisk struktur. En fullträff på alla sätt!

Efter att ha jämfört tre Superiore mot varandra är det nu dags för kvällens huvudföreställning. Tre Amarone från tre olika georgrafiska lägen. Gjorda på olika sätt med olika filosofier bakom producktionen. Tre olika typer av Terroir men ändå relativt närliggande vingårdar. Marion, Roccolo Grassi och Brunelli. Att prova dessa viner nu är inte helt lätt. Vi är förförda av fem viner innan. Det är en uppslupen lördagskvällsstämning. Men dessa viner skiljer sig åt mycket och provningen är helt öppen så det går liksom inte att gissa fel. Även om jag ser att många har börjat blanda de åtta glasen oroande mycket på bordet framför sig.

Marion är tydligt, elegant, bourgogne-liknande och jag har alltid själv funnit en viss lätt, snygg Rollo-Kolla karaktär i detta vin. Detta blandat med en tydlig frukt där russinen är inbäddade snyggt i alkoholen gör att vi får ett enormt bra och gott vin och detta är verkligen ett vin att njuta av för sig själv. Liksom nästa. Roccolo Grassis Amarone 2016 är en av de bästa Marco har gjort. Om inte den bästa. Den är något mer elegant än tidigare RG.

Fredrik Montelius och Henrik Ungerth

 

 

INBJUDAN
Välkommen till en Valpolicella och Amarone terroir-provning med amaroneexperten Henrik Ungerth och Fredrik Montelius. Denna kväll berättar vi om Valpolicellas olika terroir. Vi har valt ut favoritviner från fem olika producenter belägna i olika delar Valpolicella. Kvällens presentation hålls av Henrik Ungerth och Fredrik Montelius på svenska. I slutet av provningen bjuds det på en enklare tallrik med kallskuret och ostar. 

Datum och tid:
Lördag den 26 mars, 2022. Välkomstvin serveras klockan 18.50 – 19.15. Provningen håller på fram till cirka klockan 22.00.

Pris: 950 kr per person.
Adress: Address i Stockholm kommuniceras i anmälningsbekräftelsen.

Anmälan: fredrik@clubamarone.se

Avanmälan:  Avanmälningar som meddelas oss senast 15 februari återbetalas till fullo.

 

Välkomstvin: Martin Muthenthaler – Grüner Veltliner Spitzer Graben 2019 (nr 53165, pris 268 kr)

Kvällens flight:
1. Monte Santoccio – Valpolicella 2019 (nr 73934, 188 kr)
2. Monte Santoccio – Ripasso 2019 (nr 72616, 260 kr)
3. Marion – Valpolicella Superiore 2017 (nr 76587, 348 kr)
4. Leonardo Ruffo – Valpolicella Superiore 2015 (nr 79586, 543 kr)
5. Roccolo Grassi – Valpolicella Superiore 2016 (nr 73504, 358 kr)
6. Marion – Amarone 2017 (nr 72020, 690 kr)
7. Roccolo Grassi – Amarone 2016 (nr 72172, 846 kr)
8. Brunelli – Amarone Titari 2016 (nr 78498, 757 kr)

Välkommen!