Skörderapport 2012

Om 2011 bjöd på exemplariskt väder i Valpolicella var 2012 en påminnelse om vilket tumult naturen kan ställa till med.

En mild vinter med relativt låg nederbörd väckte vinrankorna ur slummern lite tidigare än vanligt, och de började knoppas kring första veckan i april. Våren var regnig och ganska kall, vilket bromsade utvecklingen, och blomningen inleddes en vecka senare än 2011. Våren blev till sommar, och temperaturerna sköt i höjden. Det enda regn som föll under dessa månader var i samband med rasande stormar, då den östliga dalen Val d’Illasi drabbades av hagel den 21:a juli. Skadorna inskränkte sig lyckligtvis till ett mindre område, och varken rankor eller druvor led några allvarligare men.

Sommarmånadernas brist på vatten, bortsett från de våldsamma stormarna nattetid, stressade vinrankorna till minskad tillväxt av nya skott och begränsade druvornas storlek. Dessa effekter kan visserligen vara önskvärda, men allvarlig vattenbrist kan inverka menligt på vinrankorna och till och med orsaka ohjälpliga skador. För att lindra den risken tillåts bevattning i Valpolicella, och under sommaren 2012 förekom droppbevattning allmänt. Sommaren var så varm att druvorna ändrade färg mot slutet av juli, och i slutet av augusti hade rankorna redan fått all den värme de behövde. Eftersom druvorna ännu inte uppnått polyfenolisk mognad skördades de dock inte förrän efter ytterligare ett par veckor, vilket innebar att syrahalten börjat minska. Lyckligtvis var emellertid pH-värdet, som bestämmer vinets stabilitet (det vill säga sannolikheten för att det kommer att förändras), inte påverkat. Efter augusti var naturen även vänlig nog att bjuda på rejält sjunkande temperaturer och mer regn.

Efter en så varm sommar är det inte förvånande att vinerna från årgången 2012 visar tecken på att vara fylliga med hög alkoholhalt och något lägre syra än önskvärt. Komplexa aromer kommer förmodligen att saknas i 2012:orna, men vinälskare som är förtjusta i de för Valpolicella så typiska, intensiva smakerna och dofterna av mogna körsbär kommer inte att bli besvikna på årgången.