Skörderapport 2009

Årgång 2009 var, som man säger, “en fantastisk årgång”. Det vackra landskapet med dess bördiga dalar charmade inte bara en av världens mest lästa vinmagasin, Wine Enthusiast, till att utse Valpolicella till årets vinregion, utan 2009 benämndes också som en av de bästa årgångarna i det nya årtusendet.

2006, 2007 och 2008 ansågs vara utmärkta årgångar efter den brännheta sommaren 2005 – då druvorna stekte i den intensiva 40 gradiga värmeböljan som satte både växtligheten och befolkningen i Valpolicella på prov – medan 2009 års årgång fick Valpolicella att återuppstå till sin forna toppkvalitet.

De första månaderna under 2009 var kallare än de vanligtvis relativt milda vintrarna som letar sig ner i Valpolicellas dalar. Rikligt med snö och regn ända in i april återförde välbehövlig fukt till vattenreserverna samt gav vinjordarna (särskilt områden med mycket lerjord) ett rejält vårskutt. Våren kom tidigt med relativt varma temperaturer vilket medförde ett par veckors tidigare blomning än föregående år.

Den långa heta sommaren var en sådan där värmedallrande sommar man minns från barndomen, med höga men ändå lagom temperaturer, vilket räddade rankorna från vattenstress. Druvorna mognade bra och många producenter började skörda tidigt, på rekommendation av Consorzio Valpolicella, för att undvika för liten syrahalt samt förhöjd sockerhalt. Trots runt 10 % lägre skörd än under 2008 var kvaliteten hög med liten skillnad mellan de olika druvorna i Valpolicella appellationen.

Trots 10 % lägre produktionsnivå än 2008, ledde de gynnsamma förhållandena till att druvorna befann i utmärkt skick, med tjocka skal som skydd mot eventuell gråröta när hösten senare blev blöt och fuktig.

Årgångsvinerna från 2009 som vi hittar idag är karakteristiskt fylliga med ett rikt panorama av aromer men med en extra touch av elegans, energi och dynamik.