Vad gör man med ett vin som är korkskadat?

Ett korkskadat vin har defekt doft och smak. Framförallt är det den fräscha frukten som försvunnit och ersatts av en unken doft som ibland beskrivs som “fuktig källare” eller blöta tidningar.

 

Låt oss börja med att konstatera vad som INTE är ett korkskadat vin.

1) Trasig kork. Ett korkskadat vin ska inte blandas ihop med att korken går sönder eller att det kommer korksmulor i vinet. En del korkar kan släppa ifrån sig smulor när man öppnar flaskan. Bara att plocka bort och fortsätta dricka.

2) Korken är täckt med små kristaller. Dessa kallas för tartrate (eng) eller vinsten och är en naturlig biprodukt i en del vin och helt ofarligt. Med röda viner kan det ibland samlas röda flagor i botten av flaskan, och i vita viner kan det förekomma små kristaller, som nästan ser ut som glasbitar. Inget av detta är farligt eller ens något som påverkar vinets smak. Bara att sila bort och fortsätta dricka.

3) Även viner med skruvkapsyl eller plastkork kan få problemet “korkdefekt”. Detta är det inte så många som faktiskt känner till och det är också mer ovanligt än korkdefekt i flaskor som har naturkork. Se mer info i stycket “Vad beror defekten på?”.

4) Oxidation – en vinkork och dess funktion är bland annat att släppa in lite syre till vinet över tiden som vinet lagras. Upp till en viss tidpunkt kan det vara bra för vinets mognadsprocess. Men för mycket syrekontakt förstör vinet. Vinet “dör”. Detta händer för alla viner förr eller senare. För röda viner kan man se på färgen om det är oxiderat: vinerna får brunorange färg, och smaken blir bitter, torr, platt, urvattnad och endimensionell. Om vinet är kraftigt oxiderat är det bara att hälla ut, men om vinet bara är lite lätt oxiderat kan det fortfarande gå att dricka. Vissa smaklökar gillar det, andra inte. Dock, detta är den naturliga utvecklingen för alla viner och ska inte blandas ihop med ett korkskadat vin.

 

Hur vet man om ett vin är korkskadat?

Man upptäcker enklast om ett vin är korkskadadat genom att dofta på korken. Människans förmåga att känna korkdefekten varierar dock mycket från individ till individ. Ett fåtal kan inte känna den alls. En perfekt kork ska inte dofta något alls. Möjligtvis lite vin. Då är den bra. Doftar hela eller små punktar på korken “unken källare” så är den defekt. Defekten märks också på att vinets naturliga friska, fruktiga doft nästan är helt försvunnen. Det går vanligtvis inte att se på korken om den är korkskadad utan det enda sättet är att dofta på korken och/eller vinet.

Dock finns en stor variation allt från väldigt lite till totalt korkskadad. I vissa fall är defektkaraktären helt dominerande och vinet är odrickbart. I andra fall kan korkdefekten bara göra att fruktigheten har minskat och själva defekten kan bara kan kännas av vissa känsliga personer.

 

Går den unkna / korkskadade doften bort om vinet luftas?

Nej. Det händer aldrig. Inte hemma och inte på restaurang. Är vinet korkskadat så förblir det korkskadat tyvärr. Korkdefekten försvinner inte med luftning av vinet, utan tenderar snarare att öka i styrka när vinet stått öppnat en tid. På restaurang är det bara att skicka ut flaskan direkt, oavsett vad sommeliern säger, och be om en ny. Börjar flaskan konsumeras är risken stor att den då måste betalas.

Om vinet är inköpt på systembolaget så returnera den fulla flaskan och du får pengarna tillbaka. Inga frågor kommer att ställas. Systembolaget ger ett bra “skydd” även för viner som kommer från beställningssortimentet.

Matlagning?

Nej, inte heller duger ett korkskadat vin till matlagning. När alkoholen kokat bort så blir det en oangeänm smak och doft kvar av vinet och inget som hör hemma i en maträtt. Inte heller kan jag rekommendera att använda det korkskadade vinet för marinader eller vinäger.

Hur vanligt är korkdefekt?

Undersökningar har gjorts, bl.a. av Australian Wine Research Institute, som visar att korkskadade viner förekommer bland mellan 5 och 8 procent av världens viner. Även andra undersökningar stöder att den andelen ligger kring 5-6 procent.

Vad beror defekten på?

Korkdefekten beror på en kontaminering av mögelsvamp (penicillum och/eller Asperigillus). Denna kontaminering kan antingen förekomma direkt på korkeken, eller ske någonstans under själva tillverkningsprocessen av korkarna eller även i vinanläggningen. Defekten är dock inte mögelsvamparna i sig själv utan det faktum att dom producerar 2,4,6-trikloranisol som är det kemiska ämnet som vanligen ger den defekta doften. Uppskattningar som är gjorda ger att 70% av kontamineringen förekommer direkt på korkeken och 30% sker i senare led. Då kontaminering även kan ske i vinanläggningen så kan detta ske även för viner som inte försluts med naturkork -> även viner med plastkork eller skruvkork kan vara kontaminerade och därmed få “korkskada”.

Vad kan korkleverantörerna göra åt problemet? Idag kan man både göra naturkorkar som är fria från 2,4,6-trikloranisol, och också analysera och testa partier av korkar med analysteknik och på det sättet plocka bort partier som är “smittade”. I det första fallet som gäller agglomererade korkar är dessa tvättade med flytande koldioxid och garanterad fria från 2,4,6-trikloranisol. I det andra fallet så är analyserade korkar dyrare och används främst till exklusivare viner, men ger betydligt färre korkdefekta viner än tidigare.

Källor: wikipedia, Australian Wine Research Institute, vininfo.nu, Roar Lie.

 

Din tur

Vad är din erfarenhet av korkskadat vin? Hur känner du om ett vin är korkskadat?

Låt mig veta i kommentarsfältet nedan!

11 Responses to “Vad gör man med ett vin som är korkskadat?”

 1. Thorkild Nielsen

  Att ett vin är korkskadat är alltid lätt att känna igen. Obs at plastkorkar samt flaskor med skruvkapsel icke råkar ut för detta. Endast naturlig kork, oftast från Portugal. I det antika Rom lätt man en del vin bli till oxiderat till närmast att skydda olika matvaror i då vinet i praktiken förvandlats till eddikesyre som konserverar väll. Så lukten är kvalmig, spetsig och intet man vill smaka på. Smaken är unken och skarp. Senast jag råkade ut för det var i Spanien. Med en Rioja i c:a 500 kr klassen. Den var klart korkskadat. Så efter sommelieren hade känt fick vi naturligtvis en ny flaska. Så en korkskadat vin kan man icke dricka och icke användes till annat än återgång till naturen.

 2. Jo, vi har ett minne från en vinresa till Italien.
  För några år sedan deltog vi i en bussresa med vinintresserade, vi besökte en ganska exklusiv vin producent.
  Ägaren höll i provningen till det bjöds det på mindre till tugg.
  Vid vårt bord var vi 8 st och vi var helt överens om att ett vin var defekt.
  Jag påtalade detta väldigt diskret för ägaren som givetvis inte höll med om detta.
  Flaskan som kostade vill jag minnas ca 300 kr då byttes däremot ut.
  Den nya flaskans innehåll var däremot alldeles utmärkt, detta var vi runt bordet överens om.
  Gästerna vid grannbordet påtalade efteråt att att även dom känt korksmak men tyckte det var pinsamt att påpeka detta för ägare.
  Vill bara tillägga att vi köpte 6 st flaskor av vinet som var alldeles utmärkt när vi drack dessa hemma.
  Den där unkna, kork, instängda doften är ju ganska typisk att känna igen om man någon gång råkat ut för detta.
  Har även en gång hos Munskänkarna påpekat om ett vin som en ganska känd vinskribent valt ut, även han ansåg att vinet var bra.
  Testade då grannens vin som var från annan flaska, inga problem.
  Ibland kan även en duktig expert vara väl stolt.

 3. Joachim Tromark

  Öppnade och drack av en flaska Le Bertarole Amarone Classico 2009 en gång och den måste definitivt ha varit korkskadad! Jag har druckit så många Amaroner förrut och detta vin hade en unken doft och saknade den fruktighet som ett bra Amarone skall ha.
  Den smakade helt enkelt platt och tråkigt och hade också för hög syra!
  Tyvärr hade jag lagrat det i mer än två år och kvittot hade jag slängt!
  Man lär väl inte kunna få en ny flaska efter så lång tid även om man uppvisar kvitto?

  • Michael Tärnfalk

   Jsg har aldrig behövt visa kvitto när jag reklamerat vin från beställningssortimentet. Systemet har väldigt bra service o bemötande så jag råder dig att reklamera om vinet är dåligt.
   Mvh
   Michael Tärnfalk

 4. Sverre Rökaas

  Svar till Joachim. Jo, det kan man, i vart fall om man är en “pålitlig” kund.

 5. Anders Thomée

  Det som Fredrik Montelius menar är det bästa sättet att upptäcka en korkdefekt på är att dofta på korken. Jag menar att det ofta är mycket svårt att enbart dofta på korken för att identifiera en korkdefekt, eftersom den ofta doftar just kork. Graden av defekt som finns i vinet kan variera från nästintill okännbart till ordentligt unken och det känner man bäst genom att dofta på vinet och inte på korken. Dock ska jag inte ta ifrån någon dess skicklighet i att dofta på korkar men det borde vara en svårare väg att gå än att dofta på vinet istället.

  • Hej Anders. Ja det stämmer att jag tycker att det är enklast att känna på korken om den är korkskadad; detta då en korrekt kork inte doftar något (möjligtvis lite vin) så korkdefekten samsas inte bland en massa andra kända eller okända dofter som finns i vinet. Dock kanske ska tilläggas att jag oftast även doftar på vinet för att verifiera.

 6. Per Åkerlind

  Var en gång ute på affärsmiddag på gamla Erik’s i Gamla Stan i Stockholm. Vi var ett relativt stort sällskap, ca 12 personer. Vi drack ett riktigt schysst rödvin till varmrätten och det gick åt en hel del flaskor. När Sommeliern öppnade en ny flaska och kom och serverade (i ett nytt glas) kände jag och en engelsman direkt att det var korkat. Jag har aldrig sett en Sommelier skämmas så mycket, hon glömde helt enkelt att kolla. En eloge till Sommeliern som såg till att det blev avdrag på notan med mellan 2 och 3.000 Skr. Stort!

 7. Thom Olofsson

  Jag för min egen del doftar alltid först på vinet en snabb sniff /känns det ngt defekt doftar jag på korken och därefter åter på vinet . Om mina samlade doftintryck fortfarande säger defekt.Då brukar jag vara ganska säker på att vinet är korkskadat.Procentsatsen 5-7% är rimlig utifrån mina egna erfarenheter i frågan.Men ibland måste man stå på sig och inte ge efter för den så kallade auktoriteten på restaurangen och vara lite förberedd på en liten konflikt.Men hav förtröstan efter några gånger så är ditt självförtroendet betydligt bättre och det gör att du är tydlig i ditt budskap. Nästa gång vinner du striden utan att kampen ens börjat.
  Må så gott/Thom

 8. Roar Lie

  Her kommer en kommentar fra Norge. I artikkelen skrives bl.a. “Viner med skruvkapsyl eller plastkork kan inte vara korkdefekta”. Dette er dessverre feil. Slike korker kan absolutt gi et vin med korksmak.

  • Hej Roar. Tack för upplysningen om att kontamineringen kan drabba även viner som inte försluts med naturkork. Detta kan ske i vinanläggningen och är oberoende av hur flaskan försluts.