Skörderapport 2015

Skörderapport 2015. Efter 2014, som var en av århundradets hittills svåraste årgångar, innebar 2015 en återgång till perfekta förhållanden för Valpolicellas vinmakare.

En mild och regnig vinter säkerställde att odlingsjorden var välförsedd med vatten, och sedan inleddes knoppningen i mitten av april. Våren var fortsatt gynnsam med varmt väder och spridda skurar, något fler i maj än i april, och vinrankorna frodades och utvecklades på ett perfekt sätt.

Värmen fortsatte under sommaren, med några av årtiondets hetaste dagar. I juli steg kvicksilvret över 40-gradersstrecket flera dagar, och bland vinproducenterna blandades tacksamhet med en viss oro för att de drabbats av den exakta motsatsen till vad som skedde 2014. Det heta vädret medförde att vingårdar med bevattning (oftast droppbevattningssystem längs med rankornas lägre delar) klarade sig bra, medan de utan bevattning började påverkas negativt. Odlingar belägna på bergssluttningar, som oftast ger de mest högkvalitativa druvorna, stod också pall för omständigheterna tack vare de djupa jordarna som försåg rankorna med näringsämnen och vatten.

Till skillnad från 2014, då många producenter lät meddela att druvorna inte höll tillräcklig kvalitet för att användas till Amarone och Recioto, var druvorna i perfekt skick i slutet av sommaren 2015 – idealiska för appassimento-processen. Skörden inleddes i början av september, och Amarone-druvorna plockades först. Det är något tidigare än genomsnittet för området, som en följd av de höga temperaturerna under hela mognadsperioden detta år.

Föga överraskande berättar prognoserna om viner med hög alkoholhalt – fylliga, varma, sammetslena och intensiva. Deras sanna potential kommer att visa sig efter många år i källaren – adelsmärket för en riktig Amarone.