Skörderapport 2018

2018 var det första skördeåret för 190 hektar som nyligen planterades i Valpolicella vilket ökade den totala produktionen till 8187 hektar. Lyckligtvis för vinproducenterna, ökade produktionsnivåerna igen tack vare det genomgående bra vädret. Produktionsnivåerna var fortfarande lite låga men de var bättre än 2017 vilket innebär att vinproducenterna kommer att ha mer vin att sälja det för det här året. Även om växtåret som vanligt bjöd på olika utmaningar att hantera för vinproducenterna så anses 2018 vara en mycket bra årgång i Valpolicella. 

Våren 2018 var till en början varm och regnig vilket var perfekt för vinodlingarnas tillväxt, faktum är att knopparna började slå ut redan i april. Vårregnen som normalt sett är mycket välkomna och fyller på vattenreserverna, förde dock det här året med sig vissa andra problem i form av bladmögel, som i sin tur orsakar mjöldagg och riskerar att förstöra vinrankan.

I början av maj var vädret ganska så ombytligt med lågtryck och svalare temperaturer, men i slutet av månaden började temperaturerna att stiga igen. När man upptäckte angrepp på vinrankorna av den lömska vinmalen (prays oleae) försvårades arbetet i vinodlingarna återigen. Den här insekten som först förstör blommorna och sedan vindruvorna brukade behandlas med kemiska bekämpningsmedel, men under de senaste åren har konsortiet i Valpolicella emellertid samarbetat med vinproducenterna för att hitta ett nytt sätt att få bukt med den här insekten. Resultatet är att man numera använder en metod med den lite bisarra beteckningen ”sexuell förvirring”, vilket innebär att man hänger spaghetti-liknande band indränkta med feromoner från insektshanar lite här och var på vinrankorna. Detta förvirrar hanarna och gör att de får svårt att hitta insektshonorna de vill para sig med, vilket i sin tur minskar risken för att honorna sedan lägger ägg på vinrankorna (det är nämligen andra och tredje generationens malar som verkligen förorsakar skada på vinrankorna).

Juni kom med störtskurar och oväder som ofta ledde till svalare temperaturer på kvällarna. Medeltemperaturerna höll sig under 30 °C i juli eftersom ett högtryck drog in från Afrika och Azorerna, och sommarvädret var mycket behagligt för vinrankor och vinodlare. Sensommaren var varmare och soligare och i vissa områden började man oroa sig för solskador på Corvina- och Corvinone-druvorna, särskilt i vinodlingar med guyotuppbindning. Den franskinspirerade guyotuppbindningen skyddar i mindre utsträckning mot den gassande solen än den traditionella pergolauppbindningen, eftersom druvorna sitter närmare marken och inte skyddas av lika mycket bladverk. Mer regn ökade risken för bladmögel, och regionstyrelsen i Veneto gav därför vinodlarna i Valpolicella-området tillstånd att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda vinodlingarna.

Skörden sattes i gång lite tidigare än normalt sett med varmare temperaturer och relativt begränsat med nederbörd. Regnet började sedan ösa ner i början av september och Valpolicella fick 170 mm nederbörd på bara två timmar. Oroväckande foton av översvämmade vinodlingar spreds på sociala medier, och regionens brandkår fick mer än 300 samtal för begäran om hjälp. Man hade besvär med att vada igenom blöta och leriga vinodlingar under ett par dagar, men de faktiska skadorna var ganska så begränsade.