Skörderapport 2016

2016 var ett tacksamt år för Valpolicellas vinmakare – händelsefattigt och ganska lätthanterligt. Jämfört med de tuffa åren 2013 och 2014 var skörden varken olycksdrabbad eller tålamodsprövande och ställde inga orimliga krav på yrkesskickligheten. Druvorna hade precis den karaktär och struktur som behövs för framställningen av typiska och kvalitativa Amarone-viner.

Vintern var mild, och efter en relativt regnig februari följde två varma och torra månader, i synnerhet april – precis den sortens väder som förleder både lokalbefolkning och besökare till att ana sommaren alldeles runt hörnet. Vinrankorna levde upp och blommade tidigare än vanligt och förgyllde både landskapet och stämningen. Maj innebar dock en återgång till verkligheten, med svalka och regn som hämmade tillväxten och återförde rankorna till en mer normal utveckling.

Sommaren anlände med ännu mer regn i juni, och arbetet i vingårdarna präglades av en kamp mot peronospera-svampen. En köldknäpp i maj ledde till att svampen utvecklades långsamt och nu inneslöt inte bara bladen utan även de nyknoppade druvorna. Juli innebar en återgång till riktigt sommarväder med höga temperaturer och nästan inget regn, vilket bidrog till att avvärja svampangreppen. I augusti tornade regnmolnen upp sig igen, men de höga dagstemperaturerna och svala nätterna skapade perfekta förutsättningar för druvornas mognadsprocess. Skörden inleddes kring den 15:e september, alltså något senare än 2015 men tidigare än de svåra åren 2013 och 2014.

Druvornas sockerhalt var vid skördetid högre än föregående år, och ökningen var särskilt tydlig i dalgångarna. Druvorna från odlingarna på bergssluttningar hade en sockerhalt på över 18 babo-grader både 2016 och 2015, jämfört med lite drygt 16 grader 2014 och 2013. Vinerna från de förstnämnda åren kommer alltså att vara mer alkoholrika och kraftfulla.

Sammanfattningsvis var 2016 ett välbalanserat år, vilket så småningom torde komma att speglas i vinerna.

Amarone från 2016 får släppas till försäljning tidigast i början av 2019 men de flesta producenter väntar ytterligare ett år.