Marion Amarone 2009 och halt för här kommer druvpolisen!

Karabinjärer som gör beslag av druvor – det kan låta helt befängt men druvpolisen finns på riktigt. Veckans vintips – intensiv rubinröd färg med violetta nyanser. Doften är intensiv med fina inslag av mogen röd frukt av körsbär, amarena körsbär, torkade plommon, skogsbär, svartavinbär och blåbär. Veckans vintips är en komplex Amarone av absolut högsta klass. Den nya årgången 2009 vet vi vid det här laget är en topp årgång. För den som vill köpa vin för lagring så är det här en mycket kompetent kandidat. Själv har jag samlat på mig av både 2008:an och 2009:an för att följa framöver. 

Halt – druvpolisen här!
Det kan låta helt befängt men druvpolisen finns på riktigt. I november 2013 publicerade branschsammanslutningen Consorzio Tutela Vini Valpolicella några artiklar på sin webbplats om ett beslag av druvor som gjorts av karabinjärer från NAS, roteln för bekämpning av livsmedelsförfalskning. Lastbilen med flaket fullastat med druvor var på väg till en producent som var under bevakning av myndigheten som ansvarar för att produktionsbestämmelserna efterlevs. Den misstänkte regelöverträdaren, en producent i Val d’Illasi öster om Verona, var inte medlem i Consorzio men på grund av en olycklig förväxling med en firma som bär samma efternamn som en vinproducent i Valpolicella Classico-området, nödgades sammanslutningen gå ut med en offentlig dementi för att rentvå både sig och medlemsfirman.

Men varför skulle det vara brottsligt att ta emot druvor som bokstavligen råkat ramla av ett lastbilsflak? Det skulle det inte vara om inte producenten i fråga sedan tappat och sålt vinet under beteckningen DOC- eller DOCG. För om ett vin säljs med ursprungsbeteckningen DOC, eller, som i fallet Amarone della Valpolicella, DOCG, den högsta kategorin, innebär det att druvorna måste vara odlade, vinifierade, lagrade och tappade på flaska inom detta avgränsade område.

I fallet ovan var emellertid druvorna som beslagtogs på väg till en vinanläggning belägen i själva produktionsområdet. Det hela handlade alltså inte så mycket om vinanläggningen som om själva druvorna. För att ett vin ska få tappas och säljas som Amarone della Valpolicella måste druvorna ha odlats i området Valpolicella. Valpolicellaviner görs alltid på en blandning av corvina, corvinone och rondinella, och om så önskas en liten andel andra blå druvsorter som regionen Veneto tillåter, vilket även inkluderar sorter med internationell spridning som cabernet sauvignon och merlot.

Vinet måste till 45–95 procent bestå av områdets profildruva corvina medan dess bastantare tvilling corvinone som mest får utgöra hälften av detta. Rondinella, som är en mindre, klotrund druvavkomma till corvina och som är omtyckt tack vare att den ger ymnig skörd och är motståndskraftig mot sjukdomar, får ingå i blandningen med 5–30 procent. En marginal på max 25 procent – med en maxgräns på 10 procent för varje enskild druvsort – lämnas sålunda för de inhemska eller internationella druvsorter som tillåts enligt provinsen Veronas förteckning. De flesta producenter håller sig dock till enbart corvina, corvinone och rondinella.

Några detaljer kring beslaget offentliggjordes inte men med tanke på att druvorna i fråga hade fraktats från en annan region och att de ovan nämnda druvsorterna har svårt att anpassa sig i andra växtzoner än Valpolicella, är det sannolikt att de beslagtagna druvorna var av andra sorter och att syftet var att dryga ut blandningen. Vi kommer troligen aldrig att få veta exakt vad som fanns på lastbilen när den stoppades av druvpolisen men det hela var ett kvitto på att arbetet med att säkerställa att vinerna som säljs som valpolicella också är det.

 

MARION – AMARONE DELLA VALPOLICELLA 2009

Marion har de senaste åren fått en hel del uppmärksamhet då de lyckats kamma hem tre glas i Italian Wines gång på gång för både sin Amarone och deras Valpolicella Superiore. Marions vingård ligger i kommunen Marcellise i de östra delarna av Valpolicella och drivs av Stefano Campedelli, hustrun Nicoletta, samt brodern Marco. Familjen köpte egendomen 1988, men det var först efter ett par år av renovering som de första vinstockarna planterades. De första åren gick druvproduktionen till Cantina Sociale di Colognola ai Colli och det var först 1994 då Stefano förstod potentialen i vinfältet som han började sin egen produktion. Marions vinfält ligger nere i dalen och vinplantorna följer det franska Guyot-systemet. Deras mest uppmärksammade viner är Amarone, Valpolicella Superiore, samt Teroldego. Den totala produktion är endast 35.000 flaskor per år.

 

[efsthumbnail src=”http://clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/03/marion_wineyard_small.jpg”]
Marions vingård – kanske Valpolicellas vackraste och mest optimala läge

 

Henrik Ungerth / Amaroneguiden om Marion Amarone 2009 – högsta betyg 5(5)
Väldigt personligt som vanligt och med enorm lagringspotential men jag dekanterar lika gärna redan nu i 2-3 timmar och njuter fullt ut. Marion är en av de Amarone man måste prova någon gång. Vinet vinner på att ligga ett år till.