Sverigepremiär! Massimago Valpolicella Superiore 2011

Denna vecka fortsätter vi vårt besök hos vingården Massimago i östra Valpolicella. Det är ännu en Sverigepremiär och nu av husets mycket intressanta Valpolicella Superiore – häflten av druvorna har genomgått en månads appassimento och som en ovanlig ingrediens Valpolicella så ingår 5% Cabernet Sauvignon vilket är mycket lyckat. Detta är den första årgången av Massimagos Valpolicella Superiore som går under eget namn och identitet – Profasio.

massimago-team

Elegans är den enda skönhet som inte försvinner med tiden och det är ett motto som Camilla och Massimago tveklöst återspeglar i vinerna, vingården och B&B. Öster om Verona i DOC-området Valpolicella, i närheten av Mezzane di Sotto, hittar vi den fridfulla vingården Massimago. Den vilar bland kullarna inte långt från Illasi- dalen som sträcker sig ända upp till betesmarkerna i Lessinia-bergen. Gardasjön är 40 kilometer bort, så i denna del av Valpolicella ger inte sjön lika mycket svalka när det är som hetast på sommaren, med följden att vinerna härifrån oftast är fylligare och tyngre med högre alkoholhalt än vinerna från Valpolicella Classico, väster om Verona.

massimago-winary

När Camilla bestämde sig för att ta över den egendom som varit i släktens ägo i generationer och skapa ett nytt varumärke, tog hon med sig ett nytänkande kring hur vingården skulle fungera. Tidigare odlade hälftenbrukare marken och gjorde själva vin av en del av druvskörden, medan resten såldes till det lokala vinkooperativet. Det var djärvt att vid så unga år bygga upp ett vineri från scratch men traktens trolska stämning och stillhet gav Camilla vissheten om att hon kunde använda platsen för att vara kreativ, lära och utveckla sig själv på samma gång. Hon betraktar Massimago som sin partner – två storheter som växer tillsammans.

massimago-cellar

Massimago startade med bara ett vin och sex hektar men har på tio år växt till det dubbla och har ännu inte nått sin fulla potential. Vinodlingarna ligger mellan 150 och 300 meter över havet, uppbindningen är en blandning av guyot för de nyare stockarna och traditionell pergola veronese för de äldre. Jordmånen är kalksten, märgel och lera, exponeringen öst-västlig.

massimago-pool

Vinerna med beteckningen Valpolicella DOC gör Camilla på de lokala druvsorterna corvina, corvinone och rondinella, medan en liten andel (5 procent) cabernet sauvignon ger Profasio, hennes Valpolicella Superiore, ett egensinnigt inslag. Traktens egna druvsorter används också till rosévinet Rosae Saignée, som har en vacker persikorosa färg och smak av vildpersika, grape, rosenblad och smultron.