Den perfekta risotton

En krämig risotto är ett bra tillbehör till kött, kyckling eller fisk men också en god ensamrätt, gärna då smaksatt med något av följande:- smörstekt svamp
– grillad sparris
– citron (saft och rivet skal)
– färsk bladspenat
– räkor eller andra skaldjur
– hackade färska örter
– smulad getost
– oliver

Risotton tar också mycket smak av den buljong som den kokas i, en skaldjursrisotto blir bäst om den kokas på skaldjursbuljong, svamprisotto på svampbuljong etc. Rött vin går också bra att använda men då blir risotton lite grålila i färgen.

Portioner: 4

INGREDIENSER
2 msk smör
2-3 st scharlottenlök
4 dl risottoris
2 dl vitt vin
1 l buljong, kyckling-, svamp- skaldjur eller grönsaksbuljong
50 g smör
1 dl finriven parmesan

INSTRUKTIONER
Koka upp buljong i en separat kastrull, håll varm.
Fräs löken i smör utan att den tar färg.
Tillsätt riset och fräs ytterligare en stund, rör om så att det inte fastnar.
Tillsätt vinet och koka en stund, späd med het buljong lite i taget och låt småputtra.
Rör om regelbundet och se till att risotton inte kokar torrt. Risotton är klar när riset är genomkokt men fortfarande har en liten fast kärna, Tar ca 20 min.
Ta bort från värmen och tillsätt 50 g smör och osten så att risotton får en krämig konsistens.
Smaka av med salt och svartpeppar, rör om och servera genast.

Buon appetito!