Den viktigaste aspekten att få rätt för att ett vin ska smaka som bäst

Om det är något som jag är noggran med när jag vill njuta av vin, bubblande, vitt som rött så är det att vinet har rätt temperatur. För mig är det den enskilt viktigaste aspekten att få rätt för att ett vin ska smaka som bäst.

Jag njuter hellre av ett billigare vin serverad vid rätt temperatur än ett dyrare och mer exklusivt vin som serveras för varmt. Har inte vinet rätt temperatur är det bättre att inte servera det än utan vänta och kanske ta ett glas vitt medan det röda vinet kyls ner.

Vilken temperatur ska jag servera rött vin?

Som regel kyler jag ner vinet och serverar det för att njutas av direkt när vinet håller 15°C till max 18°C. Den svalare temperaturen gör att den fräscha frukten framträder som mest och eventuell alkohol tonas ner. När vinet väl är i glaset kommer dess temperatur normalt att öka pga den omgivande högre rumstemperturen. Så var därför inte orolig om du råkar kyla vinet lite för mycket det kommer snart att få perfekt temperatur.

Temperaturen ska inte överstiga 18°C, då alkoholen avdunstar snabbare än doftaromerna och förvränger doftbilden. Därför är det bättre att servera vinet något för svalt – temperaturen stiger snabbt i glaset.

Röda viner som serveras direkt ur flaska ställer jag in i kylen i en timme ungefär (om de har rumstemperatur kring 22 grader).

Vin som behöver dekanteras? Det kan vara en utmaning att få rätt temperatur med viner som behöver dekanteras. Jag själv brukar antingen kyla ner flaskan extra mycket innan jag dekanterar den, eller ännu hellre placera dekantern i ett svalt utrymme (kylskåp eller utomhus när årstiden tillåter).

Vitt och bubbel?

Dessa brukar jag antingen ha i vår tre-gradiga kyl i minst fem timmar alternativt lägga i frysen i minst en timme om vinet är rumstempererat. Jag vill njuta av vita viner rejält nedkylda. Champagne och Cava får gärna vara nära nollan och stilla vita ett par grader mer, kring 3 grader. I vinböcker läses att vita viner ska serveras kring 6 – 8 grader. Jag tycker man ska servera dem svalare för att få fram krispigheten i doften. Efter en liten stund kommer vinet ändå att ha ökat i temperatur och hamna kring 6- 8 grader.

För att vinet ska hålla sig svalt även när flaskan står på bordet använder jag i princip alltid min viktigaste vinpryl. En vinkylare – alltid redo i frysen att träs på en flaska. Oslagbart användbart för vitt och bubblor men även för röda viner som råkat bli för varma. Jag har en som liknar denna som kan köpas för ungefär 150 kr.


De finns att köpa i de flesta vinbutiker. Jag hittade denna på nätet: http://www.kitchentime.se

Dessertvin

Söta vita serveras vid 8-10 °C

Söta röda viner serveras vid 16-18 °C

Rumstempererat vin?

Det uttrycket härmstammar från före centralvärmens tid (centralvärme blev vanligare i bostäder från 30-talet), då rummen hade en temperatur kring 16-18 grader. Med dagens normala rumstemperatur – runt 20-22 grader – så är det inte rätt temperatur för vinet!

Lova mig att du inte slarvar med temperaturen när du serverar dina viner 🙂

Fredrik