Guldmedalj till Brunelli Amarone della Valpolicella “Campo del Titari” 2011


Vi gratulerar Brunelli som tidigare i veckan vann guldmedalj på Mundus Vini 2016 med den nya årgången 2011 av Amarone “Campo del Titari” Riserva. Årgång 2010 fick 93 poäng av Parker. 2011:an har inte betygsatts än av Robert Parker men 2011:orna är som vi vet en av de bästa årgångarna i Valpolicella. Riserva “Titari” kommer i trälåda vid beställning av sex flaskor.


GOLD MEDAL MUNDUS VINI 2016

Amarone “Titari” Riserva har en djup och mörkt rubinröd färg. Doften är mycket mäktigt intensiv med en komplex och djup palett som visar upp mörka körsbär, hallon, björnbär och choklad. Smaken är kraftfull och komplex med en bra syra som ger vinet en perfekt balans.

Vad kommer namnet Campo del Titari ifrån? Familjen Brunelli hade en häst som hette Titari under Luigi Brunellis barndom. Så fort Titari fick chansen rymde han. Alltid till samma plats – vinfältet högt upp i bergen där druvorna till denna Amarone skördas ifrån. Campo del Titari betyder just – Titaris fält.

Amarone “Campo del Titari” är en så kallad Riserva. Amarone med beteckningen ”Riserva” skall genomgå en lagringsperiod på minst 4 år efter den 1 november samma år som skörden.

Den totala produktionen är endast 3.000 flaskor av “Campo del Titari” och dessa produceras enbart de bästa åren. Druvblandningen består av 75% Corvina och Corvinone, 15% Rondinella, och 10% Sangiovese. Vinrankorna är 35 år gamla och följer det traditionella Trentino-Pergola typen för uppbindning. Marken är stenig och rik på kalksten.

De bästa druvorna väljs ute på fältet under skörden och därefter genomgår dessa ett andra urval efter torkningen. Druvorna skördas normalt i slutet av september till början av oktober. Druvorna förlorar drygt 40% av sin vikt under den efterföljande torkningen innan de pressas och jäser under hela 40 dagar vid låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan det buteljeras. Efter ytterligare 12 månader på flaska släpps så vinet till försäljning.

Amarone “Titari” är något av ett ikonvin i Valpolicella och bland Amaroneälskare. Det är ett utmärkt vin att njuta av på egen hand eller som ett idealisk komplement till grillat eller kokt rött kött, biff med grönpeppar, eller mogna ostar.

Lagringspotential: Årgång 2011 är bra nu men vilar med fördel i källaren eller vinskåpet två år. Når sin topp kring 2018-20. Drick 2016-2021. Dekantera 1 timme om den öppnas närmaste 2 år.

Artikelnr: 78498, pris: 764 kr/flaska (säljs i trälådor om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

Beställ på Systembolaget