Del tre i regelverk för Amaroneproduktion

Den här veckan fortsätter genomgången av Amarone della Valpolicella DOCGs regler. Vilka är kraven på Amarones karakteristik? Vad är lägsta tillåtna alkoholhalt? Högsta tillåtna restsockerhalt? Ett år har gått sedan vi tipsade Roccolo Grassis Valpoicella Superiore. Senast var det årgång 2011. Nu har vi fått hem efterföljande årgång 2012. Årgång 2011 har hyllats till skyarna av vinkritiker. Årgång 2012 har det skrivits mindre om. Men, det är en årgång som både Marco från Roccolo Grassi och Camilla från Massimago påstår är en av deras bästa årgångar hittills för deras Valpolicella Superiore

Skörderapporter. För dig som är intresserad att dyka ner och läsa mer om vädret för specifika årgångar har vi lagt upp våra Valpolicella-skörderapporter från 2008 till 2015 här: http://www.clubamarone.se/fakta-om-amarone/skorderapport/. Speciellt viktigt är det att ha koll på årgången för dig som avser att lagra vinerna mer än fem år.

Familjen Sartori har alltid gjort vin men vändpunkten kom 1996 när Marco Sartori började jobba tillsammans med sin pappa Bruno. Marco, som studerat vinodling och enologi, hade en övergripande målsättning: att vinerna de gjorde kompromisslöst och på bästa sätt skulle spegla odlingarnas terroir. Det var grunden till Roccolo Grassi – firmans namn togs från en av de enskilda “cru-vinfälten” som familjen äger i detta idylliska hörn av Valpolicella.

För att lyckas i denna strävan efter yppersta kvalitet sköter man de 14 hektaren vinodlingar med närmast manisk noggrannhet. Stockarna är tätt planterade medan mängden klasar på varje stock begränsas för att gynna konkurrensen mellan stockarna och uppnå allra högsta kvalitet och koncentration i druvorna.

I stället för att, som de flesta producenter, använda sig av den frukt som ratas i urvalet till amaronevinet har Roccolo Grassi avsatt en särskild del av odlingarna för sin Valpolicella Superiore. På det viset kan man garantera att också detta vin görs på druvor av högsta kvalitet. Även Roccolo Grassis Valpolicella Superiore är gjord med delvis torkade druvor. 50% av druvorna pressas direkt efter skörd och 50% genomgår en 20 dagar lång torkning. Efter att vinet pressats mognar det först 20 månader på dels franska barriquer och en del större ekfat, och därefter ytterligare 10 månader på flaska. Färgen är djup med intensiv rubinröd lyster.

Doft och smak: Den komplexa doften möter med en djup ton av mörka körsbär, mörka hallon, tobak, läder, kaffe och vulkanisk mineralitet. Smaken är likt doften mycket komplex och stor och med en perfekt balanserad syra.

Druvor: 60% Corvina Veronese, 15% Corvinone, 20% Rondinella, 5% Croatina

Lagringspotential: Årgång 2012 är ung men bra nu. Låt den dock gärna vila till nästa vinter. Drick 2016 – 2020.

Artikelnr: 73504, pris: 361 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

Beställ på Systembolaget

Artikel 6 – Amarone-viners karakteristik

1) Viner med kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning (DOCG) ”Amarone della Valpolicella”, även dem med etiketteringarna ”Classico” och ”Valpantena” och med specifikationen ”Riserva”, bör då de släpps på marknaden ha följande utmärkande egenskaper:

* Färg: djupt röd, möjligen inslag av granatrött efter lagring.

* Doft: ursprungstypisk, intensiv.

* Smak: fyllig, mjuk, varm.

* Lägsta alkoholhalt: 14 %.

* Högsta restsockerhalt: 12 g/l för en Amarone med alkoholhalt 14 %. För varje ökning med 0,1 % över 14 % alkoholhalt, upp till 16 %, tillåts en ökning av sockerhalten med 0,1 g/l. Vid alkoholhalt över 16 % tillåts ytterligare 0,15 g/l restsocker för varje ökning av alkoholhalten med 0,1 %.

* Syrahalt: minst 5 g/l.

* Torrextrakt: 28 g/l och 32 g/l för Amarone ”Riserva”.