Skörderapport och ny Amarone från Massimago

nyhetsbrev174-massimago-gastone-amarone-2011


Vi inleder 2016 med en spännande premiär av Massimagos nya “Gastone Amarone” 2011 och en skörderapport från årgången 2015. Gastone Amarone har en lekfull etikett men är ambitiös Amarone från toppåret 2011. Priset är 395 kr per flaska.

Massimago har med årgång 2011 två Amarone. Massimago Amarone och Gastone Amarone. Druvorna till Gastone Amarone kommer från Massimagos vinfält kring egendomen, samt från klassiska Valpolicella. Massimagos signatur är eleganta viner, vilket givetvis hittas i nya Gastone Amarone. Kombinationen av druvor från klassiska Valpolicella adderar på en läcker dimension.

Alkoholhalten är 15,0 procent vilket jag själv tycker är idealiskt för detta vin då det blir mer lättanvänt och framförallt enklare att matcha till mat. Vi har under 2015-års tre resor till Valpolicella njutit av Gastone Amarone till maten hos Camilla och hennes Massimago. Tillsammans med grillat kött blev det en mycket lyckad kombination. Sockerhalten är 3,66 gram / liter (jämför 5-10 g/l som är normalt för Amarone) vilket även det är ett lycket drag att återigen producera en något torrare Amarone än det normala i Valpolicella.

Färgen är mörkt intensivt röd. Doften bjuder på mörka körsbär, svarta vinbär, svartpeppar, söt lakrits och mynta. Vinet har en bra syra och avrundade tanniner. Smaken är lång och angenäm.

Lagringspotential: Årgång 2011 är redan bra nu och når sin topp kring 2017-2018. Drick 2016 – 2018.

Servera vid 18 grader.

Druvor: 70% Corvina, 15% Corvinone, 15% Rondinella

Etiketten till Gastone Amarone porträtterar fyra riktiga karaktärerer som var och en dessutom har sin kvinnliga motsvarighet i husets andra nya vin “MariaBella Valpolicella Ripasso” (finns ännu ej i Sverige).Nr: 71707, pris: 395:- (säljs i kartong om sex flaskor men går bra att beställa styckvis på samma nr)

Beställ på Systembolaget

Valpolicella skörderapport 2015

Efter 2014, som var en av århundradets hittills sämsta årgångar, innebar 2015 en återgång till perfekta förhållanden för Valpolicellas vinmakare.

En mild och regnig vinter säkerställde att odlingsjorden var välförsedd med vatten. Knoppningen inleddes i mitten av april. Våren var fortsatt gynnsam med varmt väder och spridda skurar, något fler i maj än i april, och vinrankorna frodades och utvecklades på ett perfekt sätt.

Värmen fortsatte under sommaren, med några av årtiondets hetaste dagar. I juli steg kvicksilvret över 40-gradersstrecket flera dagar, och bland vinproducenterna blandades tacksamhet med en viss oro för att de drabbats av den exakta motsatsen till vad som skedde 2014. Det heta vädret medförde att vingårdar med bevattning (oftast droppbevattningssystem längs med rankornas lägre delar) klarade sig bra, medan de utan bevattning började påverkas negativt. Odlingar belägna på bergssluttningar, som oftast ger de mest högkvalitativa druvorna, klarade sig bättre tack vare de djupa jordarna som försåg rankorna med näringsämnen och vatten.

Till skillnad från 2014, då många producenter lät meddela att druvorna inte höll tillräcklig kvalitet för att användas till Amarone och Recioto, var druvorna i perfekt skick (friska och hela med intakta tjocka skal) i slutet av sommaren 2015 – idealiska för appassimento-processen. Skörden inleddes i början av september, något tidigare än normalt.

Föga överraskande berättar prognoserna om viner med hög alkoholhalt – fylliga, varma, sammetslena och intensiva. Deras sanna potential kommer att visa sig efter många år i källaren.