Premiär Monte Santoccio Ripasso 2011

montesantoccio-nicola1

Denna vecka är det premiär för en riktigt bra Ripasso från en riktigt bra vinmakare och synnerligen bra årgång. Nicola Ferrari, som arbetade tillsammans med Quintarelli ett tiotal år, producerar egna fantastiska viner från familjens tre hektar stora vinfält. Den totala årliga produktionen är endast 20.000 flaskor. Det är redan många medlemmar som upptäckt Monte Santoccios Amarone och även varit på hemma-hos-besök på vingården hos Nicola och hans fru Laura som alltid välkomnar besökare generöst och vänskapligt.

 

Monte Santoccios Ripasso har en djupt rubinröd färg med en klar, intensiv och komplex doft av plommon, körsbär och björnbär. Smaken är ren med en fin frukt, släta tanniner och lång eftersmak.

Jag har följt och provat Nicolas Ripasso de senaste fem åren och det är utan tvekan så att 2011 är den bästa årgången hittills. 2011an har intensitet och ren och fräsch frukt som tilltalar mycket.

Passar fint som middagsvin till grillat kött, risotto, och carpaccio till exempel.

Druvorna skördas för hand under andra halvan av september till början av oktober. Efter skörd pressas de och genomgår en femton dagar lång maceration. I januari genomgår vinet en andra jäsning på de pressade druvskalen från Amaronen. Därefter mognar vinet under 30 månader i stora ekfat (tonneaux).

Lagringspotential: Årgång 2011 är mycket bra nu men kan lagras utan problem 2 – 3 år. Drick 2015 – 2017.

Druvor: Corvina 40%, Corvinone 30%, Rondinella 20%, och Molinara 10%

Artikelnr: 75690, pris: 251:- (säljs i lådor om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

Beställ på Systembolaget