Amarone från superåret 2009 med 93 poäng

Amarone Classico della Valpolicella från Le Bertarole. Årgången är den suveräna 2009an som i vintras fick 93 poäng av Parker. Perfekt att njuta av nu när temperatur och väder äntligen börjar bli lite mer Amaronevänligt i Sverige.

Le Bertaroles vingård ligger i klassiska Valpolicella i kommunen Fumane. Som granne hittas förutom andra bra producenter, en av Valpolicellas bästa restauranger – ”Enoteca della Valpolicella”. Giordino Venturini har producerat vin i 40 år sedan knappt 20 år tillbaka får han hjälp av sonen Marco. Le Bertarole har fått en hel del utmärkelser genom åren och värt att nämna är att den prestigfyllda tidskriften Wine International gav Amarone ”Le Marognole” 2000 95 poäng och delade guld-medaljen tillsammans med två andra Amarone. Under januari 2014 gav Robert Parker ”Le Marognole” 2009 93 poäng med följande motivering:

“A beautiful wine, the 2009 Amarone della Valpolicella “Le Marognole” reveals its complexity very slowly. On first sniff, you get bright tones of forest fruit and creme de cassis. A few moments later, the wine offers dusty licorice, dark plum, balsam herb, sweet almond and dried blackberry. It has loads of life locked within. Drink 2015-2025.
” 93p. Robert Parker

Le Bertarole – Amarone Classico “Le Marognole” 2009
Druvorna kommer från Le Bertaroles bästa vinfält. Skörden sker normalt under början av oktober. Endast de bästa druvorna används till Amarone “Le Marognole” vilka genomgår en 3 månader lång appassimento (torkning). Druvorna pressas därefter och sedan följer en traditionell lång maceration (90-100 dagar) vid 10-12°C. Vinet mognar därefter i ståltank under 4-5 månader och 10-12 månader på slovenska ekfat.

Doften är aromatisk, utvecklad, örtig med härliga inslag av av färska fikon, honung, apelsin, katrinplommon, kanel, läder, mandelmassa och choklad.

Smaken är varm, aromatisk med frisk fruktsyra och integrerade tanniner i en elegant kostym med ett långt angenämnt avslut. Komplex smakpalett med inslag av mogna körsbär, katrinplommon, och choklad.

Druvor: Corvina 30%, Corvinone 40%, Rondinella 20%, Dindarella 5%, Croatina 5%

Lagring: 36 månader på stora ekfat, därefter 6 månader på små ekfat, och slutligen 12-18 månader på flaska.

Lagringspotential: Årgång 2009 är mycket bra nu. Når sin topp kring 2015-2016.

Servera vid 18 grader. Dekantera 30 minuter.

Artikelnr: 89193, pris: 405:- (säljs i lådor om 12 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

No posts found.