Nu inleder vi årets sommarspecial-serie!

Först ut i årets sommarspecial-serie är Suavias fräscha Soave Classico som med detta brev har sin Sverigepremiär. Perfekt för varma lata sommardagar och ljumna kvällar och med en kvalitet som håller att servera till finsittningar. Priset 149 kr/flaska.

Sommarspecial. Likt tidigare somrar kör vi en serie nyhetsbrev som inriktar sig på viner som passar extra bra under sommarmånaderna. I år har vi lagt hög ambitionsnivå kring sommartipsen. Vi fick värdefull återkoppling tidigare i vår via den frivilliga enkäten som många medlemmar fyllde i under mars. Ett av önskemålen som framkom var tips på viner i prisklassen 100 – 200 kr. Under årets Vinitaly-besök ägnade vi därför en hel del tid åt att hitta riktigt bra viner i just detta prisläge. Ett par av dessa kommer att ha Sverigepremiär under årets sommarspecial-serie. Först ut är Soave Classico, vilket är det tredje vinet från systrarna Suavia som finns i Sverige. Suavias viner har blivit otroligt populära och deras Soave Classico “Monte Carbonare” finns numera i Systembolagets standardsortiment i ett antal butiker. Kanske är det inte så konstigt. Suavia är enligt många inklusive mig Soaves bästa producent vilket dom bevisar med vitala och mineralrika viner av absolut högsta klass.

Suavia – Soave Classico 2013

Soave Classico produceras av 95% Garganega och 5% Trebbiano di Soave. Druvorna skördas för hand under andra halvan av september. Efter skörd pressas druvorna försiktigt och jäser i ståltank under 14 dagar vid temperaturen 15-18 grader. Vinet mognar i ståltankarna under fyra månader innan det filtreras och buteljeras.

Vinstockarna växer i klassiska Soave i bästa läge. Jorden är mörk och rik på basalt. Basalt är en magmatisk bergart av vulkaniskt ursprung.

Färgen är gnistrande gyllenegul.

Doften bjuder på fräscha toner av äpple, Kaiser Alexander päron, hagtorn, citrus och en bra mineralitet.

Smaken har bra fruktintensitet och krämighet med ett aromatiskt avslut och lång fräsch eftersmak.

Servera vid 10 grader.

Lagringspotential: Vinet tål lagring 2-4 år. Syran kommer sätta sig något och vinet rundas av men det här är inget vin som vinner på lagring. Är perfekt att njuta av nu denna sommar och hela 2014 och 2015.

Artikelnr: 20024, pris: 149:- (säljs i lådor om 12 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

Andra viner från samma producent:
Soave Classico “Monte Carbonare” 2012, 200:-
Soave Classico “Le Rive” 2008, 240:-