Villa Monteleones Ripasso 2011

Tre dagar med vingårdsbesök i Valpolicella – finns det något bättre sätt att utnyttja en långhelg på våren? Möjligen inte. Vid varje resa är det något vin som sticker ut lite extra och som blir det populäraste vinet att köpa. Under årets resa var detta Villa Monteleones Valpolicella Superiore Ripasso “San Vito” 2011 som blev resans mest beställda vin bland de 30 resenärerna. Förra året kunde vi njuta av de vanliga Valpolicella-vinerna från årgång 2011. Nu börjar Superiore/ripasso komma från denna fantastiska årgång och om ett år kommer de första riktigt bra Amarone 2011. Detta är en årgång att ha koll på och inte missa! “San Vito” 2011 är en lyckträff för Villa Monteleone som vi precis fått hem till lagret. Finns att beställa på systembolaget för 255 kr styck.

Med 2011 så har Villa Monteleone fått till sin bästa årgång hittills. Givetvis är året ett av de bästa någonsin, men stilen har kalibrerats något över tiden där de rört sig i riktning bort från Amarone och mot Valpolicella, dvs mindre sötma och fokus på fräsh ren frukt med fin komplexitet och struktur.

Vinstockarna som är 20 år gamla följer Pergola Veronese-systemet och de växer på vinfält 220 meter över havet med exponering mot söder. Vilket i Valpolicella kan anses vara mer eller mindre optimalt.

Smaken har fin komplexitet med inslag av kryddor, plommon, choklad och ett långt avslut som bjuder på medium-stor kropp och kokosnöt, russin, cederträ och mjuka fina tanniner.

Servera vid 18 grader.

Lagringspotential: Årgång 2011 är mycket bra att njuta av i sommar och klarar utan problem att lagras fram till 2020. Når sin topp kring 2015 – 2017. Njut tillsammans med grillat, kraftiga kötträtter eller italienska lagrade ostar.

Några ord om ripasso. “San Vito” är en ripasso som skalmacereras och jäses i femton dagar efter skörd. Det får sedan vila fram till mars, då det tappas över på skalresterna från Amaronetillverkningen och en andra jäsning sätts igång. Den andra jäsningen ger vinet större komplexitet och en rikare arompalett. En del producenter, som Roccolo Grassi till exempel, tycker att man blandar Valpolicellan med “det sämsta” som blivit kvar från Amarone-produktionen. Roccolo Grassi producerar alltså ingen ripasso. Marion likaså. Många tror att ripasso är ett ny påhitt och en ren kommersiellt produkt. Men ripasso-metoden har använts länge i Valpolicella just för att ge mer struktur och smak till vinet. Vad inte många vet är att självaste Quintarelli använder ripasso för sin Valpolicella Superiore. 50% av deras Valpolicella Superiore är ripasso.
“Risken” med ripasso-metoden är att vinet hamnar för nära Amarone i smak och doft och får för mycket söta inslag. Villa Monteleone tillhör den lilla men växande skaran av producenter som gör en riktigt bra ripasso numera. Stilen har kalibrerats bort från den söta och lite ruffiga doftpaletten till ett fruktfokuserat vin med bra skärpa i konturerna.

Vi har bara 180 flaskor i lager så det är först till kvarn som gäller som vanligt.