Tävling – vinn guldmedlemskap i Club Amarone

Vad händer på vingården under vintermånaderna januari, februari och mars? Tävling – för första gången ordnar vi en tävling i Club Amarone. Svara rätt på tre frågor och ha chans att vinna ett guldmedlemskap i Club Amarone. Ruché Laccento 2011 börjar nu ta slut och den nya årgången 2012 börjar nu skiftas in.

Tävling i mars och april. Vi ordnar två tävlingar i klubben och den första går av stapeln under mars-månad. Svara rätt på tre Amaronefrågor och ha chans att vinna ett guldmedlemskap under ett år i Club Amarone **:

1. Amarone-viner genomgår en så kallad “appassimento”? Vad innebär det?
2. I vilket område i Italien produceras Amarone?
3. Historiskt har även annan näring, vid sidan om vinnäringen, varit en viktig inkomstkälla i regionen där Amarone produceras, vilken?

Tävlingsformulär finns här

 

Sista chansen att få tag på Ruccé Laccento 2011. Årgång 2011 börjar nu ta slut. De sista flaskorna finns att få tag på i dessa 106 butiker. I övriga butiker levereras nu nästa årgång 2012 för den som beställer via systembolaget.se. 2012 är också en mycket bra årgång som även den fick 99/100 poäng av Luca Meroni. Artikelnummer 72722, pris 246 kr. BESTÄLL PÅ SYSTEMBOLAGET

Laccento 2011 har fått en hel del positiv uppmärksamhet av vinbloggare i Sverige under febuari och mars.

“Förföriskt gott italienskt vin gjort på den röda prinsen!” Diderot

“Redan vid första sniffen förstod vi att detta var något utöver det vanliga, med en doft som genom ett trollslag förflyttade oss till de solvarma och blommande kullarna i Piemonte.” Vinofino

“Det har en annorlunda komplexitet och får mig att tänka på samma elegans som hos druvan Pinot Noir. Jag längtar efter nästa klunk!” winendine

 

Montalbera_Ruche_LACCENTO2

 

Vad händer på vingården under januari till mars? Januari är den tid då amaronedruvorna som legat och torkat i den kalla vinterluften äntligen ska pressas. I Valpolicella finns över 400 torklador, så kallade fruttai, allt från de gammaldags murade byggnaderna med stora lufthål i väggarna, till moderna, högteknologiska temperatur- och fuktkontrollerade konstruktioner. Därinne ligger de blålila corvina-, corvinone- och rondinelladruvorna i trä- eller plastlådor eller på stora platta bambumattor, för att långsamt släppa från sig ungefär 40 procent av sin vikt i vatten under 90 till 120 dagar. Under den processen reagerar sockret och de aromatiska komponenterna i druvan med som slutresultat den särpräglade smak och karaktär som kännetecknar ett av Italiens allra mest fascinerande viner.

Tar man en biltur genom Valpolicella i januari kan man ha turen att få en skymt av de druvstinna lådorna upptravade i sina ställningar i torkladorna. Vissa vinproducenter pressar sina amaronedruvor redan i december då produktionsbestämmelserna anger 1 december som tidigaste dag för detta, men många väljer att låta frukten ligga lite till för att smakerna ska koncentreras ytterligare. Några av de större producenterna utnyttjar sin storlek till att vinifiera frukten i olika omgångar beroende på att torknings- och mognadsgraden för de olika skördarna varierar, medan andra blandar druvsorterna och pressar dem när de konstaterat att den mesta frukten nått optimal koncentration. Att låta druvorna ligga längre ökar också risken att de drabbas av röta / botrytis, särskilt om enstaka druvor är skadade. Klasarna måste vara i perfekt skick när de läggs upp för torkning. Om några druvor spricker under torkningen ser de kvalitetsambitiösa producenter till att noga rensa bort dessa samt klasar i lådorna under så snabbt som möjligt för att undvika botrytis.

 

 

Vinifieringsprocessen för amarone kan vara ganska utdragen då många låter musten kallmacerera några veckor innan man ökar temperaturen för att sätta igång jäsningen. Alkholjäsningen kan pågå mellan fyra och sex veckor tills alkoholhalten blivit så hög att jästpartiklarna dör. Detta är en hektisk period i vineriet, musten pumpas konstant runt i de stora rostfria tankarna. Att hela tiden underhålla ”locket” av druvskal på musten bidrar till att jästen syresätts och att färg och de aromatiska komponenterna extraheras ordentligt. Jästens alkoholresistens beror på om den är naturlig eller odlad. Naturlig jäst dör som regel vid 15,5 volymprocent alkohol medan den odlade kan tåla upp till hela 17 procent. Man låter sedan vinet vila ytterligare några dagar för att färgen ska mättas och jäsprocessen klinga av helt, varefter vinet förs över antingen på stora ekfat (den traditionella metoden) eller 225-litersfat, barriques, för att mognadslagras.

Druvskalen som ligger kvar i jästankarna blir nu bas i ripasso-vinet. Det valpolicellavin som jästes i oktober kan hällas över dessa skal för att jäsas upp på nytt. I och med att skalen fortfarande innehåller lite socker räcker det med att tillsätta odlad jäst för att en andra jäsning ska skänka Valpolicellavinet mer färg och kropp. Återigen är det producentens filosofi som bestämmer hur vinet ska bli.

Druvorna som används för att göra det söta reciotovinet – som visserligen är en mycket liten andel av druvproduktionen i området – får ligga ytterligare några veckor i sina fruttai för att uppnå en ännu högre sockerkoncentration. Slutresultatet är ett ljuvligt sött dessertvin där den måttliga restsockerhalten balanseras av fin hög syra och hög alkoholhalt.


Veckans vintips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vänliga hälsningar
Fredrik Montelius

Ps, ** för dig som redan är guldmedlem så väljer du att få tillbaka inbetalad årsavgift eller guldmedlemskap 2015 om du vinner.