Den stora glasprovningen

Henrik Ungerth har druckit Amarone ur Orrefors Difference Primeur de senaste tio åren. Innan dess var det Riedel Vinum Shiraz som gällde. Nu ville vi en gång för alla ta reda på vilket glas som är bäst för Amarone. Detta resulterade i en omfattande glasprovning och ett reportage av Henrik Ungerth. Första helgen i maj är det dags för årets klubbresa till Valpolicella. Programmet är bättre än någonsin och det finns några få platser kvar. Längst ner i detta extra långa nyhetsbrev hittar du veckans vintips – Valpolicella Superiore Ripasso “San Vito” 2010 från Villa Monteleone.

 

Club Amarone-resa 2014. Välkommen att följa med till Valpolicella helgen 1 – 4 maj 2014. Vi har som vanligt introducerat ett par nyheter och denna resa bjuder på fler än vanligt – Quintarelli-provning, middag på Il Grotto, hemma-hos-besök hos Monte Santoccio och avslutningslunch vid Garda-sjön med systrarna som driver Suavia. Givetvis så blir det en helg med många producent-möten, utsökt mat, vin, Amarone, Amarone, Amarone och skratt och mycket, mycket mer. Priset är 9.900 kr och då ingår som vanligt allt utom transport till Italien. I år är även Henrik Ungerth tillbaka och guidar resan tillsammans med Fredrik. Maila info@clubamarone.se för anmälan.
Mer info, program och rekommenderat flyg finns här.


Utsikt i östra Valpolicella där vi besöker Massimago och Roccolo Grassi
 

Den stora Glasprovningen av Henrik Ungerth
De sista 10 åren har jag druckit Amarone ur Orrefors Difference Primeur. Innan dess var det Riedel Vinum Shiraz som gällde. Nu ville jag en gång för alla ta reda på vilket glas som är bäst för Amarone. Men jag behövde hjälp. Min fästmö Lina och vännerna Tobbe och Anna utgjorde resterande del av den tysta, allvarliga panel som torsdagen den 20 februari skulle avgöra vilket glas som är världsbäst för Amarone.

Men innan dess behövde jag lära mig en del om glas och utesluta ett antal glasaspiranter till provningen. Så jag kontaktade Robert Seaton på Öl och Vinmagasinet på Odenplan. Själva epicentrum för vinglaskunskap i Sverige. Under några timmar på årets första soliga dag fick jag en mycket lärorik och trevlig lektion. Dessutom kunde jag avfärda ett antal glas av de 17 vi gick igenom. Stort tack Robert!

På 10 år har det hänt otroligt mycket i glasväg. Den världsledande glastillverkaren på finglas är Riedel och de har kommit igång ordentligt med glasprovningar i Sverige de sista åren, vilket har betytt mycket för kunskaperna om vinglasets betydelse för vinet. Jag skall inte gå in på tekniska saker här men glasmassan och glasets form är helt avgörande för hur vinet doftar och smakar. Allt detta får vi snart läsa mer om när Robert kommer ut med sin efterlängtade bok om ämnet.

Den här glasprovningen uppdagades i det trevliga diskussionsforum på Facebook som vi sedan någon månad har på Amaroneguiden. Jag bestämde mig för att prova ett antal vanliga glas och en gång för alla få fram vilket som är det bästa glaset för Amarone. När själva provningen ägde rum hade redan ett stort antal glas eliminerats.

Grundomgång
Vi var fyra stycken som provade glasen under klosterlik tystnad och med protokoll framför oss. Vi bedömde glasen utifrån; Doft, smak och utseende/känsla (uppdelat på fyra underkategorier). Betyget som gavs var 1-10 där 10 var bäst. Utseendet gav 1-3 poäng. Pris tog vi inte hänsyn till.

Vinet som vi provade i en första grundomgång var Amarone Roccolo Grassi 2006. Fem glas gick vidare till första final och där provade vi Amarone Casa dei Bepi 2006 från Viviani. Till slutfinalen gick tre glas vidare och där provade vi Amarone Il Fornetto 2004 från Accordini.

Slutfinal
De tre glasen i slutfinalen var:

– Riedel Vitis Shiraz
– Riedel Sommelier Bordeaux
– Orrefors Difference Primeur

De två glas som också var med i första finalen men sedan föll bort var Riedel Vinum Shiraz och Riedel Hermitage. I slutfinalen kunde vi konstatera att det var oerhört jämnt. De två främsta glasen var vinnaren Riedel Vitis Shiraz och tvåan Orrefors Difference Primeur.


Alla glasen på rad innan provningen
 


Alla glasen på rad innan provningen
Maxpoäng var således 128 poäng (10 + 10×4 + 12×4). I finalerna var utseende enbart uppdelat på en kategori och inte fyra varför max poäng där var 92 (dvs 10 + 10×4 + 3×4) Jag vill tillägga att denna provning inte på något sätt är sponsrad. Däremot har jag som nämnt fått låna några glas av Robert på Öl och Vinmagasinet på Karlbergsvägen i Stockholm. Sveriges utan tvekan bästa affär när man skall handla vinglas eller andra vintillbehör. Så gynna nu Robert istället för de stora börsintroducerade kapitalistkedjorna som bara bryr sig om vinstmarginaler och vars personal vet nada om vad de säljer. Robert är oerhört kunnig och tillmötesgående! Hälsa från mig! www.olochvinmagasinet.nu

 

VECKANS VINTIPS

 

Vänliga hälsningar
Fredrik Montelius