Sverigepremiär – Massimago Amarone 2009

Denna vecka är det med mycket stor glädje jag introducerar en ny “Club Amarone-producent” genom Sverigepremiär av producenten Massimago och deras Amarone della Valpolicella från toppåret 2009. Jag träffade Camilla Rossi Chauvenet och hennes Massimago första gången för fyra år sedan. En ung, charmig, energisk dam med hög ambition och viner som lovande något mycket intressant. Därefter har jag träffat Camilla varje år för att följa den imponerande utvecklingen av Massimago och deras viner.

Massimago – ett möte mellan vin och kreativitet. Vid förra årets Club Amarone-resa besökte vi Massimago för första gången med klubben. Massimago ligger drygt 1 km från Roccolo Grassi i östra Valpolicella. Camilla bjöd in till Massimago och till ett möte som kom att bli en av resans mest minnesvärda och absoluta höjdpunkter. Senare på kvällen vid den obligatoriska “Grand Finale-provningen” då resans alla Amarone provas halvblint röstades dessutom Massimagos Amarone fram som kvällens bästa.

Inbäddad bland kullarna öster om Verona, i DOC-området Valpolicella, ligger gården Massimago som med ägarinnans ord känns som en plats där tiden stått stilla. En slingrande väg upp genom den täta skogen leder besökaren fram till en stor glänta där ett mäktigt oputsat stenhus blickar ut över Mezzane-dalens oförstörda landskap. Vid sidan av vineriet har Massimago även rum för 18 gäster, varav några i ett annex med en svindlande utsikt över dalen. Här kan besökaren varva ner, bada i poolen samtidigt som hon njuter av solnedgången över vinodlingarna och av den lokala faunans dämpade och kvittrande läten. Massimago är för sina gäster en rofylld fristad, även om portarna till vineriet döljer en hektisk verksamhet.

 

 

Massimago drivs med mild stämma och stor charm av Camilla Rossi Chauvenet. Gården väcktes till nytt liv 2003 när Camilla tagit önologexamen och bestämde sig för att anta utmaningen som låg i att förvandla släktens nedgångna vinodlingar till ett välmående vinföretag. Som den första i släkten att ta aktiv del i vinbranschen befann sig Camilla i den avundsvärda men också rätt vanskliga ställningen att ha helt fria händer att skapa en ny vingård. Hon fastnade för Massimago, en lek med det latinska uttrycket maximum agium som betyder ”största möjliga behållning”. Utan krav från föräldrar och äldre släktingar gick hon in för att skapa en identitet tänkt att tilltala hennes egen åldersgrupp. Till exempel förvandlades skördetiden till en chans att njuta av vänners sällskap och uppleva landsbygden på ett helt nytt sätt.

 

 

Filosofin bakom Massimago är att vin är både ett verktyg och en källa till kreativitet. Camilla kommer från en mycket begåvad och konstnärligt lagd familj, så det är ingen överraskning att hennes innovativa kommunikationsstrategi där vin kombineras med konst och musik väckt gehör i vinvärlden. För två år sedan blev hennes viner inspiration till en samling musikstycken och på mässan Vinitaly fick besökarna hörlurar för att kunna stänga ute sorlet och gå in i ett renodlat Massimagopräglat sinnestillstånd och i detta provsmaka vinerna. Vid sitt debutår på mässan byggde hon en monter av svarta skrivtavlor så att besökarna fick möjlighet att lämna valfritt avtryck efter sig.

För tio år sedan började Camilla med sex hektar och hennes första årgång, 2004, gjordes i blygsamma tusen flaskor. Idag odlar hon elva hektar och producerar 40 000 flaskor om året. Portföljen innehåller områdets klassiska viner: Valpolicella, Valpolicella Superiore och hennes eleganta Amarone. Camillas kreativitet spiller också över till vinkällaren där hon för närvarande håller på med tre experimentviner, varav det mest ambitiösa är ett mousserande vin på druvan corvina framställt med champagnemetoden och lagrat på jästfällningen i åtta månader.

 

No posts found.