Sverigepremiär! Ruché 99/100p från Montalbera

Denna vecka tipsar jag om pärla nummer två bland efterlängtade viner. Vinet hittade jag på vid förra sommarens resa till Piemonte då jag något förvånad blev serverad en Ruché som genomgått appassimento dvs torkningsprocess. Makalöst gott, vilket Även den respekterade italienska vinguiden Luca Maroni konstaterat och som gett Ruché Laccento 2011 99(100) poäng. Pris 246 kr på systembolaget. Själv har jag lagt 24 flaskor i källaren för det här är ett vin och årgång som jag vill njuta av och följa under många år framöver.

Laccento: an analytically perfect, sensorially unique wine of sublime originality. The sheer quantity of flowers and fruit in the bouquet derives from one of the finest and most intense grapes that, so majestically luxurian and luscious, can be harvested and processed today. Yet harvested with such respect and absolute lucidity that their lively, chlorophyllic breath is retained immaculately in this wine. It is a wine that once encountered can never be forgotten, one enjoyed is yet admirably appreciated.
Luca Maroni

Vingården Montalbera (montalbera.it) ligger 30 km norr om Barolo och Barbaresco på landsbygden vid den lilla byn Castagnole mitt i Piemonte. Huset producerar 12 olika viner varav tre på druvan Ruché di Castagnole Monferrato.

Husets prestigevin som heter Ruché Laccento produceras på husets bästa fält i perfekt söderläge 280 meter över havet. 5% av druvorna genomgår en appassimento och övriga 95% skördas sent, dvs något övermogna.

De bästa ruché-druvorna används för att producera 8.000 flaskor Laccento enbart under riktigt bra år. Vinrankorna följer det franska Guyot-systemet. Efter skörd och jäsning på ståltank buteljeras vinet och lagras 12 månader på flaska.

Montalbera – Ruché Laccento 2011

Doft: Intensiv, komplex, ren och väldefinierad doft. Den tydligaste doftkomponenten är röda rosor. Paletten bjuder även på mörka vilda bär, vildhallon och även mer dova toner av mörk choklad.

Smak: Komplex, elegant, lång, medelstor, fantastiskt len/mjuka tannininer och med underbart god och väldefinierad smak i perfekt harmoni med doften.

Lagringspotential: årgång 2011 har en lagringspotential på cirka 7-9 år. Är mycket bra redan nu och behöver absolut inte lagras, men har intressant potential att följa kommande åren.

Årgång: 2011, mycket bra årgång och husets utan tvekan bästa årgång hittills av Ruché Laccento.

Druvor: 100% Ruché di Castagnole Monferrato. Ruché är en röd druva som hittas i Piemonte där det finns en liten produktion av totalt cirka 40 hektar kring Monferrato och sex andra byar.

Artikelnr: 72722, pris: 246:-