Online-provning med Alberto Brunelli.

Nu har vi levt ett år med pandemin. Planerade vinresor har blivit inställda. Alla vinprovningar står på vänt. Ja, åtminstone dom som innebär ett personligt möte med vinmakaren. Fredagen 5 mars ställde Club Amarone till med en vinprovning online med Alberto Brunelli. Vi kunde för några timmar glömma pandemin och istället glädja oss åt en vinprovning, som nästan kändes som vi alla var samlade i en lokal på Söder.

I Barcelona satt Fredrik och styrde upp provningen. I San Pietro in Cariano satt Alberto i vinbutiken och berättade om Brunelli Winery och kvällens viner. Runt om i Sverige var vi drygt 120 uppkopplade enheter med uppskattningsvis fyra personer vid varje enhet. Nästan 500 personer på den här online-provningen. Vilket intresse det finns för Valpolicellas vin i allmänhet och för Brunellis viner i synnerhet.

Brunellis vingård har jag besökt ett flertal gånger. Senaste gången var 2019, då vi bodde ett par dagar på deras Agroturismo (https://www.brunelliwine.com/en/farmhouse/). Det resulterade i en artikel som ligger på Club Amarones hemsida https://www.clubamarone.se/2019/12/01/reportage-bo-pa-vingard-i-valpolicella-nagra-dagar-i-oktober-hos-brunelli/

Kvällens provning består av fem viner. Två lite enklare viner, två amarone varav en riserva samt ett vin som blivit lite av en favorit hos svenskarna. Tre av vinerna är från 2018, så först lite fakta om årgången 2018:

  • En solig och varm årgång. Skörden startade i normal tid.
  • Varm vår och en perfekt tajming för knoppning.
  • Kall försommar och en del vinfält fick problem med skadedjur.
  • I juli kom värmen tillbaka med högtryck från Afrika och ideala temperaturer.
  • Augusti och september innebar stabilt väder och med stora temperatur skillnader mellan dag och natt.

2018 Valpolicella Superiore.

Druvmixen är Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone(10%), som vuxit på vinstockar som har en genomsnittsålder på 30 år och belägna på vinfält som ligger 180-240 m över havet. Druvorna skördas i början på oktober, avstjälkas direkt då de kommer till vineriet och pressas därefter försiktigt. I cirka tio dagar får musten ha skalkontakt. Jäsningen sker på ståltankar. Vinet har fått vila upp sig i tolv månader på 3 500-liter stora fat av slavonsk ek. Obs det här vinet är gjort enbart på fräscha druvor och därmed ingen andel torkade druvor.

Jag föredrar det här vinet när det är lite svalare. På vinterhalvåret så jag kyler ner det till 14 grader och på sommaren till 12 grader. Allt enligt rekommendation från Alberto. Det är en Superiore i en lättare och slankare stil med en mycket frisk framtoning och med en härlig körsbärsaktig frukt i centrum. I såväl doft som smak hittar jag utöver körsbären även lite mörka skogsbär och blåa plommon. Det finns en tydlig ton av örter och någon liten kryddighet. I eftersmaken tillkommer aningens mandlar och precis i avslutet även lite violer. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment med nr 70915 och kostar 203 kr.

2018 Corte Carianum.

Detta är ett vin som till 100 procent är gjort på druvan Corvina, som vuxit på vinstockar som i genomsnitt är 35 år gamla och belägna på vinfält som ligger 180-400 meter över havet runt byarna San Pietro in Cariano och Pedemonte i Valpolicella Classico. Druvorna får torka i ca 60 dagar. Skalkontakt de tio första dagarna av vinifieringen. Vinet får ligga till sig i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter ytterligare fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Färgen går i en djupare rubinröd ton och är därmed klart mörkare i färgen än vad Superiore är. Corte Cariano är ett vin som jag druckit åtskilliga årgångar av och varje årgång har levererat fina doft- och smakupplevelser. 2018 är inget undantag. I doften finns de typiska corvinatonerna av mörka, friska körsbär, men också en del skogsbär och en god portion kryddor. I munnen har det en fin friskhet samtidigt som det är ganska så runt. De mörka körsbären återkommer i smaken, förstärkta med björnbär, blåbär, vinbär och några blå plommon. Här finns också en trevlig ört- och kryddsamling. En fin balanserad syra tillsammans med mjuka tanniner ger vinet en bra ryggrad. Eftersmaken är medellång och här tillkommer lite kakao, vaniljkola och någon torkad frukt, men hela tiden är de läckra, mörka körsbären med oss. Riktigt gott idag och håller sig säkert där ytterligare ett par år. Detta är inget jag långlagrar utan mina flaskor dricker jag de närmaste två åren. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment med nr 72992 och kostar 170 kr. Ett synnerligen bra pris för ett vin av den här klassen.

2018 Campo del Maestro.

Översatt till svenska blir det här “Mästarens vinfält”. En hyllning till druv-mästaren dvs den person som tagit hand om vinfältet under årens gång. Årgång 2014 var den första och den släpptes ut på marknaden på våren 2017. Vinfältet är beläget 220 meter över havet och består av vitkalksten och märgel. Från detta fält skördas nio olika druvsorter Corvina (40%), Oseleta(20%), samt 5 % vardera av Rondinella, Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese och så 10 % Cabernet Franc. Druvorna skördades i slutet av september och har sedan fått ligga och torka i fyra månader. I februari ägde pressningen och jäsningen rum. Vinet har därefter fått mogna i 24 månader på franska barriquer (225 liters ekfat). Det här vinet har stora likheter med en amarone. Det är främst druvsammansättningen, som gör att det istället blir ett IGT-vin (Indicazione Geografica Tipica)..

Ett alldeles enastående vin, som kommer att utvecklas fint det närmaste året för att sedan stanna där i flera år till. Jag tycker det mår bra av en kortare luftning, så jag häller upp vinet och låter det få runt 30 min i glasen innan vi börjar njuta av vinet. Färgen går i en mörk och djup rubinröd ton. Doften börjar lite försiktigt med läder, jord och höstlöv, men ganska omgående är det den mörka frukten som tar kommandot. Efterhand tillkommer örter och kryddor i små finstämda portioner. Ytterligare en stund senare kan vi notera aningens kakao, vanilj och viol. I munnen återkommer de mörka bären i form av mörka, söta körsbär, mogna björnbär, blåbär, svarta vinbär och lite blåa plommon. Några små nypor örter och kryddor piffar upp anrättningen. Det är ju så här jag känner vinet sedan tidigare och så jag vill ha det. Syran ger vinet friskhet. Tanninerna är där och smånafsar i munhålan och bjuder det där motståndet jag gillar. I den långa, komplexa eftersmaken får de mörka bären sällskap av mörk choklad, lite lakrits, några droppar espresso, aningens torkad frukt och körsbärskärnor. Fantastiskt gott idag och framåt sommaren kommer det att ha växlat upp ytterligare. Campo del Maestro finns i ett flertal olika butiker runt om i landet och kostar 284 kr. Jag vill påstå att det är få amarone under trehundringen som matchar det här vinet.

2017 Amarone Valpolicella Classico.

Detta är Brunellis “vanliga” eller s k instegsamarone. Den är gjord på Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone (10%). Druvorna kommer från några olika vinfält belägna på bergen eller kullarna runt San Pietro in Cariano och Pedemonte. Höjden över havet är drygt 160 meter. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 35 år. Druvorna har efter att dom skördats fått torka i cirka tre månader. I januari pressas druvorna och jäsningen sker vid en låg temperatur och varar runt 40 dagar. Vinet får sedan vila upp sig i två år på barriquer och tonneaux (lite större tunnor) gjorda av ek.

Detta är en ung amarone, som redan idag bjuder upp till en sällsam stund. Vanligtvis brukar jag vilja dricka mina amarone, när dom nått en ålder på åtminstone fem år, men en timma i karaff gör underverk på den här amaronen och den blir riktigt njutbar. Färgen går i en lite ljusare rubinröd ton. Inte alls lika mörk som Campo del Maestro. Det finns en friskhet och charm i den ungdomliga frukten som jag attraheras av. I doften är det de mörka bären som dominerar. Vi noterar också lite örter och kryddor. I munnen är den i sin struktur lite lättare än Brunellis båda riservor och Campo del Maestro. Körsbären står i centrum, men med en något ljusare framtoning. Visst har dom en viss sötma, men är också lite syrlighet. Här finns en del skogsbär, några små nypor örter och kryddor samt aningens torkad frukt. Jag tycker den lever på sin unga fina frukt och på sin charm. Detta är inget jag långlagrar utan mina flaskor dricker jag upp inom de kommande fyra till fem åren.

Den finns i beställningssortimentet med numret 70259 och kostar 463 kr.

2015 Campo Inferi Riserva.

1996 gjorde Luigi Brunelli den första riservan som fick namnet Titari efter en av gårdens legendariska hästar. Luciana var inte helt nöjd. Hon ville ha en mjukare, inte så kraftfull och elegantare riserva. En lite femininare variant. Sagt och gjort. Luigi tog druvor från ett vinfält med en annan sorts jordmån. Vinfältet låg besvärligt till. Ett litet inferno att nå och skörda, så vinets namn var givet. Inferi! En liten annan druvsammansättning än i Titari samt ekfaten som Inferi ligger på har en mjukare rostning. Den första årgången av Inferi blev  från 1997.

Campo Inferi är gjord på druvorna Corvina (70%), Rondinella (25%) och Corvinone (5%). Druvorna kommer från en vingård med samma namn som vinet. Den är belägen 350 meter över havsytan. Vinstockarna har en ålder på 40-50 år. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats.
Druvorna torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 48 månader på 18 hl stora ekfat innan det buteljeras. Slutligen får det vila nästan ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Jag låter Campo Inferi få nästan två timmar i glasen innan vi börjar njuta av det. Det här är en ung amarone med många goda år framför sig, men ger du den bortåt två timmar i karaff så bjuder den redan idag på en sällsam upplevelse. Här har Luigi Brunelli lyckas förena en kraftfull och intensiv mörk frukt med ett stort mått av elegans. Helt enkelt en enastående amarone. Doftmässigt så börjar det lite försiktigt med läder och jord. Just vid upphällningen känns en alkoholton, men den är som bortblåst efter de två timmarnas luftning. Istället träder en ljuvlig mörk frukt fram som är parad med örter och kryddor, lite kakao och aningens torkad frukt. Underbart att sniffa på, men lockar också till att börja smaka på vinet. I munnen får vi en intensiv och rätt så kraftfull dos av en elegant mörk frukt, där de söta mörka körsbären spelar huvudrollen och där björnbär, andra skogsbär och blåa plommon assisterar på ett förtjänstfullt sätt. Små nypor av örter och kryddor i birollerna liksom en väl avvägd dos av torkad frukt och kakao. Friskhet är på plats genom en trevlig syra. Tanninerna är redan nu mjuka och behagliga utan att för den skull bli mesiga. Och så eftersmaken. Lång och ljuvlig med mera söta mörka körsbär och torkad frukt fast nu uppbackade av mörk choklad och körsbärskärnor. Fantastisk redan nu och visst kommer den utvecklas. Kanske når den sin topp om två tre år, men som ni förstår väldigt njutbar redan nu med ett par timmars luftning. Inferi finns i beställningssortimentet med nr 81487 och kostar 729 kr.

Avslutningsvis ett stort tack till Alberto som på sitt kunniga och charmiga sätt presenterade vinerna och historien bakom dom. MILLE GRAZIE!!!