Lagringsregler för Valpolicellas viner

En del viner ska drickas direkt medan andra kan lagras i åratal. Om du vill börja lagra viner är det viktigt att du har ett mörkt utrymme med jämn temperatur som håller sig inom 11-17 grader. Flaskorna ska alltid lagras liggande så korken hålls fuktig. Men det viktigaste av allt är att  veta vilka viner som lämpar sig för lagring överhuvudtaget.

Även om det inte finns någon exakt vetenskap som avgör detta finns det flera  grundfaktorer som spelar in – syra, tanniner, sockerhalt. Även storleken på flaskan spelar en viktigt roll. Syrliga viner brukar i regel ha längre hållbarhet.  När vinet mognar avtar syran allt eftersom. Därför får viner som har låg syra redan från början svårt att klara sig i det långa loppet. När det gäller tanniner är de med hög andel mer lagringsdugliga än de med låg. Tanniner uppstår vid kontakt med kärnorna och skalen från druvorna under vinproduktionen. Ett vin med hög tanninhalt tenderar att bli mer balanserat med tiden då tanninerna avtar alltmer. Därför är det viktigt att de finns där från början, precis som syran.


lagring av valpolicella viner

De mest lagringsdugliga vinerna tenderar att ha en högre andel socker. Detta tar man inte alltid hänsyn till eftersom det är populärt att lagra torrare viner, men dessertviner som Recioto della Valpolicella är de som håller sig allra längst. Värt att tänka på är att risken för korkskada ökar ju längre vinet lagras. Det är bättre att öppna sitt vin något för tidigt än för sent.

Speciellt om man har flera flaskor av samma vin och årgång så är det bra att följa vinets utveckling åtminstone en gång om året för att undvika en samling av flaskor som passerat bäst-före-datum. Storleken på flaskan har betydelse för hur vinet utecklas vid lagring.

 

Generellt gäller att ju större flaska desto långsammare oxideras/utvecklas vinet vid lagring..

 

Anledningen är att förhållandet mellan volymen syre som kommer in genom korken och volymen vin i flaskan skiljer sig åt för olika flaskstorlekar. Ju större flaska desto mindre syre i förhållande till vinvolymen kommer in och det gör helt enkelt att vinet oxideras/utvecklas långsammare. Normal storlek 75 cl är givetvis jättebra för att lagra vinet. 150 cl magnumflaskor är ännu bättre. 37,5 cl flaskor tycker vi dock är olämpliga för långlagring.

 

Lagringsregler för Valpolicellas viner

 

Valpolicella. Den enklaste vintypen i Valpolicella. Valpolicella är ett lätt och fruktigt vin som brukar ha en relativt bra syra. Valpolicella är normalt inte ekfatslagrad. Valpolicellan har inte någon stor potential för att lagras utan detta är ett vin som bör drickas inom 1-2 år. I många fall tål vinet betydligt längre lagring utan att tappa sin frukt men vinet har inte strukturen för att kunna utvecklas till ett stort och mer komplext vin.

 

Valpolicella Superiore och Ripasso. I denna klass hittar vi allt ifrån enkla viner kring 70 kr till stora komplexa viner för 300 – 500 kr. Den gemensamma nämnaren är att alkoholhalten är högre än i Valpolicellan och då vinerna inte får släppas till försäljning tidigast minst ett helt år räknat från 1 januari efter skörd så har de flesta Valpolicella Superiore även lagrats på ekfat. Utifrån ett lagringsperspektiv är det viktigaste att det finns en bra syra, taninner och frukt i det unga vinet. Dessa faktorer beror på skördeårets väder och vinets kvaliteter.

Generellt sett är alla enklare Valpolicella Superiore bra ungefär tre år efter skördeår och de mer komplexa och dyrare når sin topp efter fem till sex år efter skördeår. I sällsynta fall kan Valpolicella Superiore lagras upp till tio år med fantastiskt utveckling. Detta gäller för de absolut bästa producenterna och topp årgångar.

 

Amarone della Valpolicella. Kvalitetsspannet inom Amarone är stort och likaså potentialen för lagring. De flesta Amarone mellan 160 – 400 kr når sin topp ungefär fem år efter skördeår. Amarone från bra årgångar i prisspannet 400 – 700 kr klarar ytterligare ett par års lagring och når sin topp sex till åtta år efter skördeåret. De absolut bästa Amarone från topp årgångar kan lagras och utvecklas positivt tio år eller mer efter skördeår. Här gäller det att ha god kännedom om både producent, vin och årgång.

 

Recioto della Valpolicella. Recioto är en söt variant av Amarone som produceras med samma omsorg och urval som Amaronen. Den högre sockerhalten ger goda förutsättningar för lagring men potentialen följer ganska väl producentens Amarone plus ett till tre år. En ”billig” Recioto bör njutas av inom sex – sju år efter skörde år, osv.

 

Din tur

 
Vad är din erfarenhet av att lagra Valpolicellas viner? Hur lagrar du dina viner, vinkällare, vinkyl, garderoben eller annat utrymme? Har du provat och jämfört samma vin som ungt och som fullt utvecklad? Vilket tyckte du bäst om? Vad är dina tips för lyckad lagring av Valpolicellas viner?

Låt mig veta i kommentarsfältet nedan!

 

6 Responses to “Lagringsregler för Valpolicellas viner”

 1. Stefan Axelsson

  Hej Fredrik och tack för dessa brev du sänder ut med intressant läsning.

  Min far var mycket vin intresserad och vid hans bortgång så fick jag hans viner som alltid har varit förvarade i en vinkällare med både hygrometer och värme/kyl anläggning för bästa resultat. Det vin som var bland dom älsta var quintarelli amarone som det står 1986 på flaskan och jag med min begränsade erfarenhet öppnade en och jag tyckte det var ett fantastiskt vin. Jag har ochså köpt en ny flaska av samma leverantör på bolaget men har ej hunnit att prova det.

  MVH
  Stefan

  • Hej Stefan, du kunde inte valt ett lämpligare vin. Quintarelli – den sanna mästaren av Valpolicella – skapar om någon viner som kan lagras länge under goda förutsättningar. Och det låter som din far kunde sin sak med lagring vilket är viktigt just om man verkligen vill lagra vin så pass länge. Det var kul att läsa att vinet hållit så bra och bjöd på minnesvärd upplevelse. Det är ju det som är en viktigt drivkraft för intresset av bra viner – att få uppleva vin på ett sätt man inte trodde var möjligt! Mvh Fredrik

 2. Gunilla Bohman

  Vi lagrar våra viner i ett förråd i huskroppen i ett skuggigt norrläge där temperaturskiftningarna inte är alltför våldsamma, men med hänsyn till att vi bor på Rivieran är temperaturen ändå för hög sommartid. Vinerna mognar därför lite snabbare hos oss än “normalt”. De amaroneviner vi köpt brukar definitivt vinna på ett par eller några års lagring. Detsamma gäller t ex Valpolicella Superiore Latium Campo Pognai där 2012 nu är perfekt men som ändå kommer att klara ytterligare minst ett år i vår “vinkällare”. Det går alltså att lagra i lite för varm temperatur bara inte temperaturskiftningarna är stora -men vinerna mognar snabbare.

  • Det är en jätteviktig poäng du lyfter fram Gunilla – vinet utvecklas snabbare vid en högre temperatur… och det motsatta gäller även nedåt. Dvs vid allt för sval temperatur, säg 1 till cirka 6 grader så utvecklas vinet långsammare.

 3. Leif Larsson

  Hej, tack för info om Amaroneviner. Jag hade en helt ovetenskaplig vinprovning med mina vänner. Flaska ett: Amarone Della Valpolicella Classico reserva 2004.Flaska två: La Quaranta Botte. Edizione Limotata Amarone Sella Valpolicella Classoco 2011 denna dekanterades 2 timmar innan prov. Mina vänner var helt lyriska över de smaker o aromer som vinet innehöll. Som tilltugg serverades små kex och vitmögelost. Har du några synpunkter på dessa viner?