Massimago Amarone 2010 – vald till årets bästa Amarone vid årets Anteprima i Verona

Intresset för Massimago och Camillas viner har varit stort de senaste åren och speciellt 2014! I februari fick hennes Amarone 2010 hela 95 poäng vid årets Anteprima i Verona och valdes till årets bästa Amarone.

Årets evenemang var den elfte upplagan av ”Anteprima Amarone” vilket är ett årligt evenemang skapat av Consorzio Tutela Vini Valpolicella för att erbjuda en förhandstitt på det nya Amarone-släppet. Senare under våren under Vinitaly hade den stora italienska morgontidningen “La Stampa” valt ut Massimago/Camilla och Gaja för intervju och helsides reportage. Den första juni lanserades Massimago Amarone 2009 i systembolagets standardsortiment i fem butiker. Och som om inte det vore nog så vid årets Club Amarone-resa i maj så vann Massimagos Amarone den halvblinda Grand Finale-provningen (för andra året i rad). Det är därför med stor glädje vi återigen tipsar om Massimagos viner. Nu med lanseringen av den nya årgången 2010 i Club Amarone.


http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/07/Massimago-Anteprima-2014-AmaronePNG.png

Massimago – Amarone 2010
Färgen är mörkt intensivt röd. Doften bjuder på mogna röda bär, svartpeppar, kryddnejlika, söt tobak och mynta. Vinet har en bra syra och fint avrundade tanniner som bjuder på bra struktur. Smaken är intesiv, lång och mycket angenäm med en fin och ren bärighet som tilltalar mycket. Årgång 2010 är ung och lite eldig nu men dekantera 30 minuter och njut av den redan i sommar till risotto tillagad med riklig mängd parmesanost och grillade lammkotletter.

Årgång 2010 kan lagras ytterligare tre till fem år utan problem. Når sin topp runt 2016-2017.

Servera vid 18 grader.

Druvorna handplockas och läggs därefter i plastlådor för att genomgå en 80 dagar lång appassimento. De krossade druvorna jäser samt genomgår kall maceration under fem dagar då vinet har kontakt med druvskalen för att få extra färg och frukt aromer. Vinet lagras därefter på franska ekfat under 2 år och därefter 12 månader i butelj. Den totala årliga produktion är endast 4.500 flaskor.

Massimagos vinfält täcker en yta av 10 hektar som ligger 150 – 300 meter över havet i öst-västlig riktning. Marken består av kalksten, märgel och lera. Rankorna följer det franska Guyot-systemet.

Artikelnr: 72802, pris: 558:- (säljs i lådor om 12 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

Andra viner på Systembolaget från Massimago:
Valpolicella Superiore “Profasio” 2011, 271:-


http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/07/massimago-garden-back-small.jpg

Elegans är den enda skönhet som inte försvinner med tiden och det är ett motto som Camilla och Massimago tveklöst återspeglar i vinerna, vingården och ett B&B som ett växande antal Club Amarone-medlemmar hittat till. Öster om Verona i DOC-området Valpolicella, i närheten av Mezzane di Sotto, hittar vi den fridfulla vingården Massimago. Den vilar bland kullarna inte långt från Illasi- dalen som sträcker sig ända upp till betesmarkerna i Lessinia-bergen. Gardasjön är 40 kilometer bort, så i denna del av Valpolicella ger inte sjön lika mycket svalka när det är som hetast på sommaren, med följden att vinerna härifrån oftast är fylligare och tyngre med högre alkoholhalt än vinerna från Valpolicella Classico, väster om Verona.


http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/07/massimago-cellar-small.jpg

Massimago startade med bara ett vin och sex hektar men har på tio år växt till det dubbla och har ännu inte nått sin fulla potential. Vinodlingarna ligger mellan 150 och 300 meter över havet, uppbindningen är en blandning av guyot för de nyare stockarna och traditionell pergola veronese för de äldre. Jordmånen är kalksten, märgel och lera, exponeringen öst-västlig. Vinerna med beteckningen Valpolicella DOC gör Camilla på de lokala druvsorterna corvina, corvinone och rondinella, medan en liten andel (5 procent) cabernet sauvignon ger Profasio, hennes Valpolicella Superiore, ett egensinnigt inslag.

No posts found.