Monrosé från Mamete Prevostini

Detta är premiären för det första rosé-vinet i Club Amarone. En riktigt bra rosé för den som söker ett kvalitetsvin perfekt att njuta av i midsommar eller senare sommar. Monrose (“rosen från bergen”), produceras av Mamete Prevostini som berikad Club Amarone med sina fantastiska viner från Valtellina. Alltid 100% nebbiolo-druvor och så även in Monrose. Pris 139 kr på systembolaget.

Ja, det kom att ta 9 år innan vi introducerar ett rosévin i Club Amarone. Ska sanningen fram så är är varken jag eller Håkan speciellt förtjusta i rosé-viner över huvudtaget. Det är alltför sällsynt att dessa är riktigt bra och då är det bättre att njuta av något annat. Men vid vårt besök hos Mamete Prevostini förra året då de presenterade Monrosé för första gången så var det omedelbar kärlek. Så inför Vinitaly bestämde vi oss för att välja ut det bästa rosévin vi kunde hitta och ta hem det till klubben denna sommar. Monrose korades som vinnare efter otaliga producentbesök och provande. Vad som är extra intressant med Monrose är att den är producerad 100% av nebbiolo-druvor som är mer känt för att användas till Barolo, Barbaresco och givetvis Sforzato. Nebbiolo-druvorna ger elegans och struktur till vinet samtidigt som det bjuder på härliga och nebbiolo-typiska toner av vildhallon, lingon, och vildros.

Mamete Prevostini – Monrose 2013
Monrose från Mamete Prevostini är en välbalanserad rosé av hög kvalitet. Den totala årliga produktion är endast 11.500 flaskor.

Färgen är vackert ljusröd och doften bjuder på toner av vildhallon, aprikos och ros. Monrose har en fin balans med en smak i perfekt harmoni med doften. Lång härlig eftersmak av vildhallon och vilda rosor.

Servera nu i sommar för ren njutnins skull eller kombinera till förrätten, fisken, pastan, unga ostar, tryffel, eller till grillat ljust kött.

Monrose produceras av 100% av nebbiolo-druvor som växer 350-650 meter över havet i söderläge. Stockarna växer enligt det franska Guyot-principen. Endast perfekta druvor används för produktionen. Skörden sker under andra halvan av september och därefter pressas druvorna försiktigt och hälls över till rostfria stål-fat för en 15 timmar lång maceration innan jäsning och buteljering.

Servera vid 8 grader.

Lagringspotential: Vinet tål lagring 2-4 år utan problem. Syran kommer sätta sig något och vinet rundas av men det här är inget vin som vinner på lagring. Är perfekt att njuta av nu denna sommar och hela 2014 och 2015.

Artikelnr: 78196, pris: 139:- (säljs i lådor om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

Andra viner från samma producent:
Albareda Sforzato di Valtellina 2009, 497:-
San Lorenzo 2010, 320:-
Sommarovina 2009, 280:-