Vinresa – Guldkorn i Bolgheri och Montalcino – oktober 2022

Utsikt över Argentieras vinfält i Bolgheri

Välkommen att följa med till de italienska vindistrikten Bolgheri och Montalcino i Toskana. Vi har valt ut våra bästa besök i dessa två vindistrikt och kombinerat till en resa. Vi träffar bland annat topproducenterna Uccelliera, Canalicchio di Sopra, Le Ragnaie, Michele Satta och Argentiera. 

I likhet med stora delar av Toscana utgörs Bolgheri av böljande berg med milsvida utsikter. Medelhavet ligger bara 2 km fågelvägen från Bolgheri. Bolgheri som vindistrikt liknas väl vid en medelhavsversion av Bordeaux. Druvorna som används är primärt de franska Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. Jordmånen är i hög grad densamma. Distriktet har levererat världsviner de senaste trettio åren. Vi träffar följande producenter under resan: Argentiera, Chiappini, och La Cipriana.

Boende – den första natten på resan bor vi enkelt hos vinproducenten La Cipriana i Bolgheri (så här ser rummen ut). Resterande nätter bor vi riktigt bra hos Le Ragnaie i Montalcino.

 

 

Datum, pris och antal platser

  • Datum: Onsdag 5 – söndag 9 oktober
  • Pris 14.500 kr / person (inkluderar allt utom flyg)
  • Antal platser: Det finns 24 platser på denna resa. Minsta antal personer är 12.

 

Anmälan, betalning, resevillkor och övrig information

Klicka här för anmälan till resa onsdag 5 – söndag 9 oktober

Resan arrangeras av TravelByWine AB i samarbete med Club Amarone.

Betalning av resan görs i två steg. Anmälningsavgiften är 3.000 kr per person. Resterande belopp betalas in senast 40 dagar innan resan börjar till bankgiro 396-1224 (Travel By Wine AB).
Enkelrum: kontakta martina@travelbywine.se i detta ärende. Enkelrumstillägg 1.500 kr.

 

Resevillkor: När du bokar en resa med Club Amarone / Italy By Wine AB så bekräftar du att du tagit del av resevillkor och att du accepterat dem. http://www.clubamarone.se/vinresor/resevillkor/

Italy By Wine AB har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

 

Preliminärt program

Onsdag

Vi hämtar upp resenärer med buss på flygplatser enligt rekommenderat flyg. De resenären som väljer andra flyg ansvarar själva för transport till Agriturismo La Cipriana. Efter incheckning så följer välkomstskål i trädgården följt av rundvandring på vingården, välkomstmiddag och vinprovning. 

Torsdag

09.30 – Utcheckning efter frukost och avfärd till vingården Michele Satta, en av förgrundspersonligheterna i dagens Bolgheri, för rundvandring och vinprovning. 

 

12.30 – efter besöket hos Michele Satta åker vi vidare till producenten Argentiera. Producenten Argentiera är en ny stjärna i det absoluta toppskiktet av italiens vinproducenter med en rad mycket tunga utmärkelser de senaste åren. Hos Argentiera besöker vi de vackert belägna vinfälten innan vi njuter av lunch och provar husets viner. Efter besöket hos Argentiera bär det av till Montalcino och incheckning hos producenten Le Ragnaie. 

 

 Tenuta Argentiera beläget i södra Bolgheri

 

Vi avslutar dagen med vinprovning tillsammans med Riccardo, som äger och driver topproducenten Le Ragnaie.

le-ragniaie
Vingård och B&B Le Ragnaie

le-ragniaie

Fredag

09.00 är det avfärd till producenten Uccelliera. Rundvanding på vingården / vinfälten, vinprovning från ekfaten och därefter vinprovning av aktuella och äldre årgångar av husets viner.

 

 

uccelliera

 

Uccelliera – Andrea Cortonesi, Andreas fru, och Agnes som sköter den dagliga verksamheten

 

 

 

trattoria-il-leccio

 

Kl. 12.30 åker vi till den närliggande byn och intar lunch på Trattoria Il Leccio för dagens lunch. Kring 16.00 kommer vi fram till vårt base-camp, Le Ragnaie, för ett par timmars egen tid. Klockan 18.00 beger oss till producenten Canalicchio di Sopra för ett stopp på vingården innan vi beger oss till den närliggande restaurangen Boccon di Vino där vi provar igenom Canalicchio di Sopras viner tillsammans med vinmakaren Francesco under kvällens middag.

canalicchio-di-sopra

Lördag

Lördag förmiddag besöker vi producenten La Rasina där Marco och Ilaria tar emot oss. Det blir rundvandring på vinfälten innan vi provar igenom husets alla viner i vinkällaren.

la-rasina

Efter La Rasina fortsätter vi till producenten Sassetti där vi även intar dagens lunch. Under eftermiddagen ges möjlighet att vandra på egen hand i medeltids byn Montalcino under två timmar. Grand Finale och kvällens middag på Le Ragnaie / vingården vi bor på.

Söndag

Sovmorgon. Utcheckning från hotellet och avfärd till Florens flygplats.

 

Adress till boende i Bolgheri

Agriturismo La Cipriana
57022 Castagneto Carducci, Province of Livorno, Italia
Telefon: +39 0565 775568
https://www.lacipriana.com/

Adress till boende i Montalcino

Le Ragnaie
Loc. Le Ragnaie, 264
53024 Montalcino
Italia
leragnaie.com/it/

 

 

Transport från flygplats till boende

Vi hämtar upp resenärer med buss från flygplats enligt rekommenderat flyg. De resenären som väljer andra flyg ansvarar själva för transport till boende.

 

 

Rekommenderat flyg

05/10 Stockholm – Florens (Firenze)
11.50 – 16:25 LUFTHANSA LH 2415 + LH 9440 VIA MUNCHEN

09/10 Florens – Stockholm
13:10 – 17:40 LUFTHANSA LH 9439 + LH 2418 VIA MUNCHEN

 

05/10 Göteborg – Florens (Firenze)
12:00 – 16:25 LUFTHANSA LH 2429 + LH 9440 VIA MUNCHEN

09/10 Florens – Göteborg
13:10 – 18:05 LUFTHANSA LH 9439 +LH 2430 VIA MUNCHEN

05/10 Köpenhamn – Florens (Firenze)
12:45 – 16:25 LUFTHANSA LH 2441 + LH 9440 VIA MUNCHEN

09/10 Florens – Köpenhamn
14:35 – 18:25 LUFTHANSA LH 9499 + LH 830 VIA FRANKFURT