Fisksoppa med räkor och citronmarinerad fänkål

Receptet kommer från matanita.se. Portioner: 4 mindre portioner, lagom till förrätt

INGREDIENSER
2 små fänkål, ca 200 g
1 dl olivolja
Saft från 1 citron
5 msk hackad färsk dill
2 schalottenlök
2 dm purjolök, ljusa delen
200 g torsk eller annan vit fisk
100 g skalade räkor
1 dl vitt vin
8 dl fiskbuljong
2 dl crème fraîche, kokbar
Salt och Peppar
Smör

FÄNKÅLSMARINAD
Dela och skölj fänkålen, ta bort rotstocken och spara hälften till soppan. Strimla den andra halvan tunt, gärna på mandolin. Blanda olivolja, citronsaft och lite salt. Blanda runt marinaden med fänkålen och dillen. Låt marinera i minst 30 min.

SOPPA
Hacka schalottenlöken, strimla fänkålen och purjolöken, fräs i smör utan att det tar färg. Tillsätt vinet och fiskbuljongen, koka tills fänkålen är mjuk, ca 10 min. Mixa soppan slät, späd eventuellt med mer buljong, och smaka av med salt och peppar.

HIT KAN DU FÖRBEREDA
Skär fisken i mindre bitar. Koka upp soppan, rör ned crème fraîche, lägg i fisken och koka några få minuter så att fisken blir klar. Häll upp i tallrikar och toppa med räkor och den marinerade fänkålen.

Smaklig måltid!