Brunelloprovning med Francesco Ripaccioli från Canalicchio di Sopra

En lördagskväll i slutet på november var vi närmare hundra vinentusiaster som samlades på Söder i Stockholm för att prova viner från Brunello-producenten Canalicchio di Sopra. En vinprovning i det här formatet ställer stora krav på arrangören. Det måste vara en vinmakare som har såväl unika viner, som förmågan att fånga deltagarnas intresse. Det måste också göras en avvägning i hur detaljerad informationen skall vara, hur lång tid provningen ska vara samt inte minst både vinnörden och den inte lika erfarne vinentusiasten ska få sitt. Just detta är Club Amarone mästare på. Detta är andra gången jag deltar i en så här stor provning. Jag är lika nöjd som förra gången och visst kommer jag delta fler gånger.

 

Det blev en spännande kväll med viner av väldigt hög klass. På en riktigt hyfsad engelska guidade Francesco Ripaccioli oss igenom hur väder och vind, jordmån, höjd över havet mm påverkar en årgång. Så klart fick vi historien bakom familjens framgångar i vinvärlden och inte minst en provning av sex av deras viner.

Vid ankomst till Villa Ludvigsberg välkomnades vi med ett glas enastående champagne från Franck Bonville. Lite mingel och visst är det så att en stöter på gamla bekanta från resor med Club Amarone. Alltid lika trevligt.


Pur Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs från 2012

Detta är en champagne gjord enbart på druvan Chardonnay. Pur Mesnil kommer från druvor som skördats på fyra små vinfält belägna i “Les Mesnil”. Vinstockarna är 40 år gamla. Årgång 2012 får alltmer uppmärksamhet. Kanske den bästa årgången efter 2008. Den här champagnen har fått mogna i fem år på sin jästfällning innan den degorgerades. Dosagen är 2g/l med andra ord en Brut Natur. En finstämd och mycket trevlig doft av citrus, gröna äpplen, regnvåta stenar och aningens mariekex dominerar doftintrycken. Allt detta går igen i smakerna också. Friskheten i kombination med den eleganta frukten är alldeles enastående Lägg sedan på några gula stenfrukter, en skir blommighet och en urläcker grapefrukt i avslutet, så är vi bra nära en fulländning.

Montalcino.

Montalcino är en liten bergsby, belägen drygt 40 km söder om Siena i Toskana. Invånarantalet är drygt 2 500. Arealmässigt (24 000 ha) är det Italiens största kommun. Endast 15% utgör vinfält resten är skogsmark, jordbruksmark och olivlundar. Vin har tillverkats här under åtskilliga sekler. Det mesta exporterades till de större städerna runt om i Europa. Historisk har viner från Toskana varit blandningar av den egna druvan Sangiovese och diverse andra druvor. Just i Montalcino har det odlats en Sangiovese av en särskild klon. På 1800-talet började vinbönderna  runt Montalcino göra viner som uteslutande var gjorda på den här Sangiovese-klon. I spetsen för det här tänkandet har Biondi Santi gått med sin legendariska årgång från 1888.

Rosso di Montalcino måste lagras ett år innan det kan börja säljas, medan en Brunello måste ha tillbringat två år på ekfat och får släppas till försäljning först femte året efter årgången.

Canalicchio di Sopra.

Historien tar sin början 1962 då Primo Pacenti grundar vinföretaget Canalicchio di Sopra. Egendomen är belägen strax nordost om samhället Montalcino. 1966 görs det första egna vinet. 1967 är Primo Pacenti med att tillsammans med tolv andra producenter grunda Consorzio del Vino Brunello di Montalcino, vars syfte är att säkerställa att kvaliteten hålls uppe på en hög nivå. 1990 lämnar han över ansvaret till svärsonen Pier Luigi Ripaccioli. Idag omfattar egendomen runt 60 ha, varav 15 ha odlas för vinframställning, 2 ha olivlundar och resten är jordbruks- och skogsmark. 2001 involveras dom tre barnbarnen Simonetta, Marco och Francesco i företagets verksamhet. Tre generation som sida vid sida för företaget framåt. Odlingarna består endast av Sangiovese. Dom gör tre viner: Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva. Den senare görs endast exceptionellt bra år. Årsproduktionen ligger på totalt 60 000 flaskor. Hur många dom gör gör av var sort är helt beroende på årgången. Francesco uttryckte det också som “Hellre en riktigt bra Rosso än en medioker Brunello”.

Rosso di Montalcino

Kvällens provning började med att vi provade tre årgångar av deras Rosso. Jäsningen äger rum på ståltankar. Macerationen varar mellan 15 till 20 dagar. Hälften av musten ligger i ett år på stora fat av slavonsk ek (50 hl och 25 hl) och den andra hälften på 7,5 hl stora tunnor av fransk ek. Slutligen får vinet vila 4 månader på flaska innan det anses mogen för marknaden. Jag tycker att Rosso di Montalcino gör sig särdeles bra till mycket av den svenska husmanskosten.

2014

Ett år som på många håll i Italien var besvärligt. Mer regn och mindre sol än normalt ställde till det för många odlare. Just sådana här år väljer dom att göra betydligt färre Brunello och istället öka produktionen av Rosso. Vanligtvis görs Rosso endast på druvor från de yngsta vinrankorna (yngre än 10 år), men 2014 blev det mycket druvor även från de äldre. De som vanligtvis använts för deras Brunello. Dom gjorde runt 37 000 flaskor det här året istället för mellan 20 000 och 25 000 dvs runt 50% mer Rosso. Franceso är själv väldigt nöjd med den här årgången och jag är benägen att hålla med honom. Av de tre årgångarna vi testade kändes den här mer elegant. Den är också något alkoholsvagare (13,5%).

I doften känner vi ljusa, röda bär, lite läder och tobak, någon liten örtighet, nyponrosor samt en hyfsad dos av mineraler som andas både gammal skolkrita och stendamm. I munnen är det friskt, hyfsat slankt och med en elegant kompott av främst röda bär såsom ljusa, syrliga körsbär, tranbär, röda vinbär och syrlig jordgubbe. Syran är alert. Tanninerna smånafsar runt i gommen. Allt i en fin samklang med frukten. Eftersmaken är medellång med aningens lakrits, örter, svart te och någon liten kryddighet. Och ännu mer syrliga röda bär. Det här vinet gillar jag. Det är inne i en perfekt drickfas nu, men inget att långlagra. Jag dricker det här de närmaste två till tre åren.

 

2015

Ett soligt och varmt år. Francesco beskriver det som ett vädermässigt perfekt år för vinframställning i Montalcino. Det här året är det endast de yngsta vinrankorna som används för Rosso. 21 000 flaskor blev det. Minns jag rätt låg alkoholen på 14,5%. Frukten är mer generös. Strukturen lite mjukare.

Doften är präglad av röda bär, nyponrosor, läder och lite kryddor. De kalkiga och stenaktiga mineralerna finns, om än inte lika påtagliga som i årgång 2014. I gommen är det friskt med en solvarm och generös frukt. Visst tar syran sin plats och visst krafsar tanninerna runt i gommen, men vinet bjuder upp på ett likartat sätt som den ett år äldre 2014. Trots att den är ett år yngre så ger den ett något mjukare intryck. Enkelt men ändå väldigt gott.

 

2016

Även detta var ett soligt och varmt år med näst intill perfekta förhållande för odlarna i Montalcino. Skörden blev såväl riklig som med en bra kvalitet på druvorna. Det är år som 2015 och 2016 som Canalicchio di Sopra endast använder druvor från de yngre vinrankorna (dvs yngre än 10 år) till att göra Rosso. Druvmaterialet håller så hög kvalitet att merparten går till att göra Brunello. Den rikliga värmen och solen ger viner med lite högre alkoholhalt. 14,5% ligger den på det här året. Dom gjorde runt 24 000 flaskor Rosso.

Visserligen kanske inte allt fallit på plats redan nu, men riktigt bra är det redan nu och fin utveckling att vänta de närmaste två åren. Kanske inget för långlagring, men kommer säkert att drickas med stor förtjusning nu och fem år framåt. Precis som i 2015 bjuds vi på en generös frukt, som känns väldigt ren på något vis och hyfsat slankt. Jämfört med 2015 finns det här ett större djup i såväl doft som smak. Det har smugit sig in toner av lite mörkare frukt i både doft och smak. Syran är större och tanninerna biter lite mer ordentligt, men inte värre än att får en bara lite mat till vinet är det en underbar medspelare. Stor och fin doft med generös frukt, läder, lite kryddor, unset vanilj och rosor. I smaken återkommer  den eleganta frukten tillsammans med lite örter och kryddor, några nävar steniga mineraler, aningens torkade rosor och med ett syrligt avslut som för tankarna till körsbär av en lite syrligare sort. Riktigt bra redan nu, men om ett år, när allt fallit på plats, kommer det att omtalas som en sällsynt stor Rosso di Montalcino.

 

Brunello di Montalcino

Precis som med Rosso så sker jäsningen på ståltankar och med en maceration som varar mellan 15 och 20 dagar. Druvorna har kommit från deras äldsta vinstockar, som vuxit på vinfält belägna runt 300 m över havet. Vinet har fått mogna i 36 månader på en blandning av 25 och 50 hl stora ekfat. Ytterligare ett år på flaska innan det är moget för marknaden

2012

Ett år som började med en mild vinter, men där slutet av februari blev kylig med ett ordentligt snöfall. En frostknäpp i slutet på mars höll på att ställa till det, men som tur var klarade sig de flesta knopparna. Sommaren blev het och regnfattig, men marken hade hunnit lagra vätskan från snöfallet i februari och så kom räddningen med ordentligt regn under fyra dagar i slutet på augusti. På detta perfekta förhållanden i september vid skördetiden. Det visade sig bli ett mycket bra år för odlarna i Montalcino. 2012 räknas som en mycket bra årgång.

Vid den första sniffen så kan vi omgående konstatera att vi nu klättrat åtskilliga steg upp mot toppen av vinpyramiden. Förstå mig rätt. Rosso di Montalcino är ett underbart vin i vardagen, men Brunello di Montalcino är för de fina middagarna som ställer stora krav på vad som ska ackompanjera maten. Förvisso är det ungt, men bjuder ändå upp på ett underbart sätt.

I doften finns en delikat fruktkompott av såväl röda som lite mörkare bär, som andas sommarvärme. Bakom frukten ligger komplexa toner av regnvåt jord, läder, lite piptobak och en näve blandade örter. I munnen är det den solvarma frukten av mörka och röda bär (körsbär, hallon, björnbär, plommon,röda vinbär), som vi först av allt noterar, men kombinationen med den förföriska friskheten så blir det detta en oslagbar kombination. Elegans och komplexitet i stora mått. Örterna och kryddorna förstärker intrycken. Syran och tanninerna vittnar om en stor och lång framtid. Eftersmaken är lång, där frukt och kryddor sällskapar med lakrits, en lätt touch av violer och lättrökta charkuterier. Ett sagolikt vin helt enkelt.

 

2013

Ett år med normala väderförhållande. Sol och värme samt inga direkta heta perioder. Nederbörd i lagoma mängder och med viss regelbundenhet gav bra förutsättningar. September började med regn och försenade skörden något, men när allt var färdigskördat i början på oktober, så kunde det konstateras en bra kvalitet på druvmaterialet.

Francesco är personligen väldigt nöjd med den här årgången, som han tycker är exempel på en klassisk årgång. Han tycker att den på ett tydligt sätt reflekterar ursprunget för Montalcino. Francesco uttrycker det som ” Soil, climate and man, and these three components come together in great harmony without one dominating the other. That is a classic vintage”.

Här finns djup och elegans samtidigt som har vinet en fin friskhet. Doften är präglad av en härlig frukt, örter, florala inslag, steniga mineraler, läder och tobak. I munnen är syran och tanninerna mer närvarande, vilket indikerar en långlivslängd. Jag känner körsbär, björnbär, röda vinbär, några tranbär och någon jordgubbe. En finstämd kryddighet, lite violer och sötlakrits dyker upp i den långa eftersmaken. Även denna årgång håller mycket hög klass. Jag tror på bra utveckling de närmaste åren.

2012 Riserva

Druvorna kommer från deras äldsta vinfält (80% från Vigna Vecchia Mercatale och 20% från Vigna Casaccia). Jäsning på ståltankar. Maceration runt 20 dagar. Vinet har fått mogna först i 8 månader på 7,5 hl franska ekfat, sedan ytterligare 36 månader på 25 hl fat av slavonsk ek. Slutligen ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden. Riservan görs endast speciella år då alla förutsättningar är på plats. Cirka 4 000 flaskor gjordes det.

Ett enastående vin. Det tar liksom andan ur en. Komplexiteten och elegansen!!! Den vanliga 2012.an som jag hyllade ovan var ju magisk på sitt sätt, men vad ska jag skriva nu. Orden och superlativerna ta ju slut. Djupet och nyanserna i det här vinet är så mångfacetterat att vi blir nästan stumma. En av de bästa Brunello jag smakat. Helt magiskt.

Sammanfattning

En fantastisk kväll i sällskap med en mycket trevlig och sympatisk Francesco och visst är det så att vinerna imponerar. Deras Brunello och Riservan är så klart kvällens höjdpunkter. Viner av allra yppersta klass, men det är också så att deras Rosso imponerar. Ett vin för vardagen och där ligger väl också skickligheten hos en vinmakare att göra de enkla vinerna till viner av hög klass.

Riserva 2012 finns i beställningssortimentet för 1050 kr flaskan. Årgång 2013 av Brunello är slut. Nu väntar jag spänt på nästa årgång och inte minst på att det kommer en Rosso också.