Grillsås med sting matchat till Laccento

Superenkelt recept på min egen favoritgrillsås till Laccento. Grillsåsen är något av en universalsås och passar lika bra till mörkt som ljust kött och även finfint till fisk. Stinget från de grillade chilifrukterna skapar ett spännande möte med frukten och blommorna i Laccento (nr 72722, 239 kr).

Såsen kan med fördel göras i förväg och serveras sval. Enda knixet är att de flesta grönsakerna ska grillas innan de mixas samman till en skön salsa. Så oftast är det att rekommendera att göra grillsåsen precis innan kött / korv / kyckling / fisk läggs på grillen. Receptet är för 6 personer.
Det här behövs:

1 st rödlök
2 st chilifrukter
2 st vitlöksklyftor
25 st plommontomater
1 knippe koriander
10 blad basilika
3 dl olivolja
Knappt 1 matsked rödvinsvinäger
Knappt 1 matsked balsamvinäger
1 tsk socker
Salt och svartpeppar

Så här gör du:

1. Blanda 2 dl olivolja och en tesked med salt i en bunke och rör runt. Skala och dela rödlöken i fyra delar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg rödlöksklyftorna, chilifrukterna, vitlöksklyftorna och 18 av de 25 plommontomaterna i bunken och blanda runt ordentligt .

2. Lägg ut alla grönsakerna i bunken på grillen (undvik att lägga dem direkt över glöden) och grilla alla dess sidor tills de får fin grillfärg. Pass upp så att inte vitlöksklyftorna trillar i glöden eller bränns. Även chilifrukterna blir snabbt klara. Tomaterna bränns lätt fast så håll uppsikt. I takt med att grönsakerna blir redo tas de bort från grillen och läggs tillbaka i bunken.

4. Mixa de 18 grillade tomaterna, 3 av de 4 grillade rödlöksklyftorna, 1 av de 2 vitlöksklyftorna, till en skön salsa. Lägg i ca 2 cm chilifrukt, mixa och smaka av. Om såsen behöver mer sting så lägg i lite mer chilifrukt och mixa. Det gäller att använda rätt mängd chili så att såsen får sting men inte blir oätligt het.3. Det här är ett viktigt steg! Skär av toppen av en chilifrukten och smaka av den. Om den är riktigt het så behövs bara ca 2 cm chili till nästa steg. Du har grillat två chilifrukter (en extra då de ofta blir lite brända så förhoppningsvis är iallfall en av de två perfekta).

6. Smaka av salsan och mixa i en klyfta till av rödlöken eller vitlöken om det behövs. För att få lite mer syra brukar jag mixa i några av de sju extra plommontomaterna som inte grillats.5. Mixa i basilikabladen och koriander (för den som inte gillar eller inte har koriander hemma går det utmärkt att skippa den).

7. Gör klart såsen genom att blanda i rödvinsvinäger, balsamvinäger, socker samt lite salt och svartpeppar. Smaka av och tillsätt lite mer vinäger eller salt för att uppnå perfekt balans mellan sälta och syra.

Servera och njut till det mesta som kan tillagas på grillen.