Regelverk för Amaroneproduktion del 2 och Roccolo Grassi Amarone 2011

Regelverk för Amaroneproduktion del 2 och Roccolo Grassi Amarone 2011. Under helgerna kring jul och nyår blev det vinmässigt fokus på Amarone och Valpolicella från årgångarna 2006 och 2007. Ett par producenter och viner stack ut och imponerade. Höjdpunkten var Roccolo Grassi Amarone 2006 som är fantastiskt bra just nu. Om du har denna årgång i källaren, missa inte att njuta av den för den är oerhört bra nu. Missa heller inte att ta del av fortsättningen av regelverket för DOCG Amarone della Valpolicella. Nedan hittar du artikel fyra, odling i Amarones vingårdar och fem, torkning och vinifiering.

Förra veckan fick vi hem den nya årgången 2011 av Roccolo Grassis Amarone inslagen i trälåda om sex flaskor. Detta är kanske vår bästa Amarone som vi släpper i år. Priset per flaska är 856 kr eller 5.136 kr för en trälåda med sex flaskor. Antalet flaskor / lådor är begränsat.

Roccolo Grassi Amarone della Valpolicella 2011 är från en av de stora årgångarna i Valpolicella. 2011 är en årgång i paritet med 2006 för Roccolo Grassi (min personliga favoritårgång tillsammans med årgången 1998). En årgång som är bra tidigt men som utvecklas otroligt fint och når en toppnivå om cirka fem år och därefter håller sig där minst tre – fyra år (förmodligen mer). Låt mig påminna att vi provade Roccolo Grassi Valpolicella Superiore 1998 under förra årets tre Valpolicella-resor och den var makalöst bra varje gång. Även Roccolo Grassis Amarone 2000 var full av liv, frukt och dynamik efter 15 år i källaren.

Robert Parker (endast tre årgångar är bedömda hittills):
Amarone 2006 – 95 poäng
Amarone 2009 – 94+ poäng
Amarone 2004 – 93 poäng

Robert Parker om Amarone 2006
The 2006 Amarone della Valpolicella captures every bit of potential I sensed when I first tasted it in 2009. The fruit is dark, sensual and totally enveloping. Chocolate, new leather, licorice and spices follow, adding further richness and nuance. Everything is in perfect balance, but in 2006 the estate’s Amarone has an extra gear that propels it into the stratosphere. Ideally, this needs a few years in bottle for the tannins to soften, but the 2006 is already fabulous and totally delicious. With time in the glass, the wine’s inner sweetness emerges even more fully while the fruit opens up beautifully. Mint, violets and leather lead to tar and smoke on the long finish. Anticipated maturity: 2014-2026.

Med årgång 2011 levererar Roccolo Grassi återigen en elegant, superkoncentrerad och oerhört kraftfull Amarone av högsta klass. Druvorna kommer från vinfältet “Roccolo Grassi” där jorden är präglas av basalt. Basalt är en magmatisk svart bergart av vulkaniskt ursprung. Vinstockarna som används för Amaronen är mellan 35 och 40 år gamla. Efter vinifieringen lagras vinet 26 månader på 225-liters ekfat och därefter 18 månader på butelj.

Smaken är stor, explosiv, fyllig, komplex med lena tanninner. Ett koncentrat av körsbär, fräsch mörk frukt, tobak, lakrits, uppburen av perfekt balanserad syra och mineralitet. Alkoholhalten är 16,5%.

Lagringspotential: Årgång 2011 är bra nu, men bör lagras minst ett år. Når sin topp kring 2021 – 2023+.

Servera vid 18 grader. Behöver dekanteras.
Nr: 72172, pris: 856:- (säljs i trälåda om sex flaskor men går bra att beställa styckvis på samma nr)

Beställ på Systembolaget

DOCG-regler för Amarone (källa consorziovalpolicella.it)

Artikel 4 – Odling i Amarones vingårdar

1) Miljö- och odlingsförhållanden i vingårdar för produktion av Amarone måste överensstämma med områdets traditioner och under alla omständigheter vara lämpade att ge druvor och viner deras specifika karaktäristik.

2) Till följd av ovanstående ska vingårdar belägna på bördiga jordar och dessutom belägna på slätter eller dalbottnar uteslutas ur DOCG-registret.

3) Metoder för uppbindning och beskärning skall överensstämma med de vanligen använda och under alla omständigheter tillämpas på ett sätt som inte förändrar druvornas och vinernas karaktäristik.

4) Vinrankorna måste bindas upp uteslutande med hjälp av guyot-systemet eller det enkla eller dubbla pergola veronese-systemet.

5) För de vingårdar som registrerats inom DOC-området ”Valpolicella” innan dessa regler trädde i kraft, och där pergola veronese-systemet eller det enkla eller dubbla pergoletta veronese-systemet tillämpats, är det tillåtet att använda ursprungsbeteckningen inom de begränsningar som anges i följande artikel.

7) Minsta tillåtna antal vinrankor per hektar, förutom för de vingårdar som redan är registrerade, är 3 300. Ett mindre antal för vingårdar belägna på terrasserade sluttningar kan auktoriseras av Venetos regionala myndighet.

8) All användning av växtdrivande åtgärder (gödsling, konstbevattning) är förbjuden, men bevattning kan tillåtas i nödfall.

10) Största tillåtna mängd druvor för produktion av Amarone della Valpolicella-viner är 12 000 kilo per hektar. Druvornas potentiella naturliga alkoholhalt skall uppmätas till minst 11 %.

13) Vid framställningen av Amarone får mängden druvor som väljs ut för torkningsprocessen inte överstiga 65 % av den ovan angivna maximala produktionen. Överskjutande druvor kan användas till framställning av Valpolicella- och Valpolicella Ripasso-viner.

Artikel 5 – Torkning och vinifiering

1) Druvornas vätskeinnehåll efter torkperioden skall vara mindre än 40 %.

2) Vid slutet av torkperioden skall druvorna ha en potentiell naturlig alkoholhalt på minst 14 %.

3) Druvornas torkningsprocess skall ske i en ändamålsenlig miljö och kan understödjas med hjälp av luftkonditioneringssystem under förutsättning att temperaturerna är snarlika dem som uppstår vid en naturlig torkningsprocess. Avfuktnings- och uppvärmningssystem av något slag är inte tillåtna.

4) Torkade druvor avsedda för framställning av ”Amarone della Valpolicella”-vin får inte bearbetas före den 1 december. Under vissa klimatförhållanden kan dock tillstånd för vinframställning före den 1 december i regionen Veneto beviljas på begäran av Valpolicellas Vinproducentkonsortium.

5) Vid vinframställningen får endast lokala, regelmässiga och beständiga önologiska metoder användas, i syfte att ge vinet dess särpräglade karaktäristik.

6) Innan viner etiketterade ”Amarone della Valpolicella” släpps på marknaden måste de genomgå en lagringsperiod på minst 2 år efter den 1 januari året efter skörden.

”Amarone della Valpolicella”-viner med beteckningen ”Riserva” skall genomgå en lagringsperiod på minst 4 år efter den 1 november samma år som skörden.