Regelverk för Amaroneproduktion del 1 och Le Bertarole Amarone 2011


Under våra resor till Valpolicella och via epost får jag ofta frågor om Amarone och produktionen av Amarone. Många gånger detaljerade och produktionstekniska frågor. Därför kommer jag, med start idag, gå igenom Valpolicellas konsortiums krav och regelverk för att producera Amarone della Valpolicella. Denna vecka går jag igenom de tre första av totalt åtta artiklar som definerar reglerna. Resterande artiklar kommer i fredagsutskicket kommande veckor.

“The excellent single-vineyard Podere Le Marognole Amarone – is one of the surprise discoveries of my Amarone tasting this year.” skrev Robert Parker i sin bedömning av Le Bertaroles Amarone “Le Marognole” 2009. Vi har nu fått upp ett andra parti av, den enligt mig, än mer intresseanta och femstjärniga årgången 2011 till Sverige. Le Bertarole producerar, likt Villa Monteleone, en traditionell Amarone. Mycket olik de moderna stilar av Amarone som bland annat Roccolo Grassi och Massimago producerar. Det är intressant att prova dem bredvid varandra och jämföra inriktningarna. Priset 407 kr per flaska för Le Bertaroles Amarone “Le Marognole” 2011.

Le Bertaroles vingård ligger mitt i den klassiska Valpolicella dalen i kommunen Fumane. Som granne hittas förutom andra bra producenter en av Valpolicellas bästa restauranger – “Enoteca della Valpolicella”. För den som besöker Valpolicella är detta ett måste.

Le Bertarole har fått en hel del utmärkelser genom åren och värt att nämna är att den prestigfyllda tidskriften Wine International gav Amarone “Le Marognole” 95 poäng och delade guld-medaljen tillsammans med två andra Amarone. Under 2014 gav Robert Parker Amarone “Le Marognole” 2009 93 poäng med nedanstående motivering (årgång 2011 är inte bedömd än):

“A beautiful wine, the Amarone della Valpolicella “Le Marognole” 2009 reveals its complexity very slowly. On first sniff, you get bright tones of forest fruit and creme de cassis. A few moments later, the wine offers dusty licorice, dark plum, balsam herb, sweet almond and dried blackberry. It has loads of life locked within. Drink 2015-2025.” 93p.

Doften är aromatisk, utvecklad, örtig och bjuder på färska fikon, honung, apelsin, katrinplommon, kanel, läder, mandelmassa och choklad. Smaken är varm med frisk fruktsyra och integrerade tanniner och ett angenämnt avslut. Komplex smakpalett med inslag av mogna körsbär, katrinplommon, och choklad.

Druvor: Corvina 40%, Corvinone 30%, Rondinella 20%, och Molinara 10%

Lagringspotential: Årgång 2011 är fortfarande ung. Dekantera 1 timme. Når sin topp kring 2017-2018. Drick 2017 – 2020.

Nr: 89193, pris: 407 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis på samma nummer)

Beställ på Systembolaget

Bestämmelser för framställning av Amarone-viner

Det finns många europeiska ”appellationer” för kvalitetsprodukter inom mat och dryck. Benämningen får endast användas av de producenter som följer en strikt uppsättning regler, som ofta inkluderar ett avgränsat geografiskt område där en specifik produkt får framställas. När en vinproducent gör ett vin inom en registrerad kvalitetsregion, och vill använda regionens ”varumärket” på etiketten, finns ett antal regler som måste uppfyllas.

I Frankrike, som har en av världens äldsta lagstiftningar till skydd för kvalitetsviner, finns AOC-systemet (Appellation d’Origine Contrôlée), eller Grand Cru, Premier Cru etc, som klassificering av vingårdar inom ett specificerat område. Italien har appellationerna DOC (Denominazione d’Origine Controllata) och DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita) för viner. De flesta italienska toppviner räknas till DOCG: Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, Nobile di Montepulciano och med årgång 2010 även Amarone. Amarone DOC-klassades 1968.

Bestämmelserna för vinframställningen skyddar inte bara de producenter som gör Amarone gentemot konkurrens från andra regioner eller länder utan säkerställer även att endast viner som motsvarar vissa kvalitetskrav får kallas Amarone. Amarone-vin är resultatet av område, mikroklimat, unika druvsorter och vinmakningstraditioner. Att känna till DOCG-reglerna för Amarone ger inte receptet till vinerna, men det bidrar till förståelsen av hur de framställs.

DOCG-regler för Amarone (källa consorziovalpolicella.it)

Produktionsregler för viner med kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning ”Amarone della Valpolicella”.

Ursprungsbeteckningen (DOCG) ”Amarone della Valpolicella” är förbehållen viner med de kännetecken som krävs i följande lagstiftning, i kraft sedan 2010 års skörd.

Artikel 1

Den kontrollerade ursprungsbeteckningen ”Amarone della Valpolicella”, som redan är registrerad som DOC med DPR (Decrete del Presidente della Repubblica) den 21 augusti 1968, är förbehållen viner som motsvarar kraven i följande produktionsregler för vintyperna ”Amarone della Valpolicella” inklusive specificeringarna ”Classico”, ”Valpantena” och ”Riserva”.

Artikel 2 – Druvsorter för Amarone-viner

1) Viner med kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning ”Amarone della Valpolicella” måste bestå av en druvblandning med följande procentsatser:

– Corvina Veronese (Cruina eller Corvina): mellan 45 % och 95 %. Icke desto mindre tillåts en andel Corvinone upp till 50 % som ersättning för en likvärdig andel Corvina.

– Rondinella: mellan 5 % och 30 %.

– Det är tillåtet att i framställningen av Amarone inkludera maximalt 25 % druvor av följande sorter:

* Icke-aromatiska röda druvor tillåtna för odling i provinsen Verona: högst 15 % med en begränsning till 10 % för varje enskild druvsort.

* Druvor klassificerade som inhemska för Italien och tillåtna för odling i provinsen Verona: högst 10 % av den totala mängden.

Artikel 3 – Produktionsområde för Amarone-viner

1) Produktionsområdet för viner med kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning ”Amarone della Valpolicella” omfattar hela eller delar av följande kommuner: Marano, Fumane, Negrar, S. Ambrogio, S. Pietro in Cariano, Dolce, Verona, San Martino, Buon Albergo, Lavagno, Mezzane, Tregnago, Illasi, Colognola ai Colli, Cazzano di Tramigna, Grezzana, Cerro Veronese, San Mauro di Saline samt Montecchia di Crosara. Vingårdar för produktion av ”Amarone della Valpolicella”-viner skall vara listade i DOCG-registret.

2) Produktionsområdet för viner med kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning ”Amarone della Valpolicella” med specifikationen ”Classico” omfattar kommunerna Negrar, Marano, Fumane, S. Ambrogio samt S. Pietro in Cariano.