2011 är en femstjärnig årgång

viviani-claudio

En femstjärnig årgång. Det var slutsatsen från provningspanelen som provat 40 amaroneprover under december och som presenterades i helgen vid årets Anteprima i Verona. 2011 är en årgång att hålla koll på och inte missa. De absolut bästa Valpolicella Superiore är nu på intågande från just denna årgång. Vivianis “Campo Morar” är en av de stora Valpolicella Superiore som produceras idag och har blivit något av en klassiker i Club Amarone. Det är husets andra prestigevin tillsammans med Amarone “Casa dei Bepi” (nr 74922).

Claudio Viviani var med “Campo Morar” den första producenten någonsin som lyckats få tre glas (högsta betyg) i Italian Wines för en Valpolicella Superiore. Denna bedrift kom att påverka många producenter i Valpolicella som därefter likt Viviani börjat lägga mer kvalitetsmedvetande bakom sin Valpolicella Superiore. Idag har ytterligare några få producenter fått denna utmärkelse, bland annat Roccolo Grassi och Marion.

Faktum är att alla Vivianis viner håller mycket hög klass. I senaste numret av Decanter har Vivianis “vanliga” Amarone 2008 (nr 71015 har utsetts till Decanter Top 50 Wine of 2014).

“From more than 4,800 wines tasted and rated by Decanter’s expert tasters and writers over the past 12 months, we have picked out the highest-scoring, best-value bottles.”

 

Viviani Valpolicella Superiore “Campo Morar” 2011

Elegans och en komplexitet. Bra struktur. Lång eftersmak. “Campo Morar” är en av mina personliga favoriter och jag kan nämna att vid mitt bröllop i Valpolicella 2009 var just “Campo Morar” bröllopsmiddagens huvudvin. Det är ett vin som bjuder på elegans och en komplexitet med typiska toner av mörka körsbär och björnbär men här finns även inslag av blåbär, kaffe, choklad. Mycket bra struktur i 2011an lovar för ett långt liv i flaskan.

Druvor: 75% Corvina Veronese, 20% Rondinella, och 5% Molinara.

Lagringspotential: 2011 är mycket bra nu och kommer att utvecklas positivt till minst 2019. Drick 2015-2019+.

Artikelnr: 71008, pris: 361:- (säljs i trälådor om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget