Valpolicella och dess historia

Amarone della Valpolicella DOC är ett av Italiens förnämsta röda viner. Det kommer från Veneto i distriktet Valpolicella, precis norr om staden Verona. Amarone har producerats sedan 1950-talet men har blivit känt och mycket populärt först på senare år. Vinet produceras av druvor som torkats tre till sex månader innan det pressas.

http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/08/italien-karta-valpolicella-526x376.png

Namnet Valpolicella kommer sannolikt från latinets Val Polis Cellae, som betyder ”de många vinkällarnas dal”. Det ger en vink om vilken ställning vinet alltid haft i dessa trakter. Arkeologiska fynd visar att det redan för flera tusen år sedan växte vin i området. Men det var romarna som lade grunden till själva odlingen av vin. Romarnas ord för vin var retico. Retico var ett sött vin gjort på torkade druvor (själva ordet påminner om recioto) och det serverades ofta vid de kejserliga måltiderna. I Veronas stadsarkiv finns dokument från 800-talet som visar att det odlades vin på inte mindre än nittio olika platser i dagens Valpolicella.

Valpolicella omfattar 7285 hektar, från Sant’Ambrogio väser om Verona till Cazzano di Tramigna i väster. Det innefattar ett kuperat område norr om Verona som är cirka fem mil i nordsydlig riktning och femton mil brett. De västligast belägna odlingarna ligger bara cirka en mil från Gardasjöns stränder, så det är inte konstigt att denna Italiens största insjö har en stark påverkan på odlingarnas mikroklimat. Det västligaste delområdet kallas också mycket riktigt för Valpolicella Classico och det var där vinodlingen historiskt sett började. Området i väster går ibland under namnet Valpolicella ”Allargata”, det utvidgade Valpolicella. Där började man odla vin först i modern tid och vinerna därifrån skiljer sig från Valpolicella Classico i och med att Gardasjöns svalkande inflytande inte når ända dit. Norr om Valpolicella ligger Lessiniabergen, vilka sedan övergår i den del av Alperna som heter Dolomiterna. De svala nattvindarna från Lessiniabergen kyler av luften rejält och bidrar både till druvornas komplexitet och till appassimento-processen, genom vilken druvorna till Amarone och Recioto torkas.

Valpolicella ligger alltså runt Verona, staden som är berömd för Shakespeares Romeo och Julia. I Verona finns även den enda arenan från romersk tid som fortfarande är i bruk. Varje sommar utgör den en spektakulär spelplats för både popkonserter och operauppsättningar. Förutom som turistmagnet är Verona ett viktigt handelscentrum. Staden ligger vid två stora handelsleder: vägen mellan Milano och Venedig samt vägen upp mot Brennerpasset, alpporten till Österrike och Tyskland. Detta gör att Verona alltid varit en stad för handel och affärer. Stadens mässhall är en av Italiens viktigaste och står värd för bland annat Marmomac, branschmässan för marmorhandel, en betydelsefull bransch i denna trakt, och naturligtvis Vinitaly, världens största vinmässa som hålls varje år i april.

Vintips
Stax söder om Pedemonte i den klassiska Valpolicella-dalen ligger den lilla byn Cengia. Där finner man producenten Lorenzo Begali som tillsammans med sin fru Adriana, dotter Tiliana och sonen Giordano driver denna anrika gård. Här har man producerat vin sedan början av 1900-talet och Lorenzo själv släppte sin första Amarone 1986. Den totala produktionen är 60.000 flaskor per år. Begali producerer sex viner – Valpolicella Classico, Valpolicella Classico Superiore Ripasso, Tigiolo Igt, Amarone Classico, prestigeamaronen Amarone Classico “Monte Ca Bianca”, samt Recioto della Valpolicella.

Veckans vintips är Amarone “Monte Ca Bianca” från 2008. Monte Ca Bianca är den Amarone som vunnit högsta betyg i Gambero Rosso/Italian Wines flest gånger. Med årgång 2008 så blev det tionde gången gillt i senaste utgåvan.

http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/08/begali_family.jpg
Familjen Begali – Giordano, Adriana, Tiliana och Lorenzo Begali

Begali – Amarone “Monte Ca Bianca” 2008
I “Monte Ca Bianca” står frukt och renhet i centrum. Begali odlar de klassiska druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella men har även en liten produktion Oseleta som används i bland annat “Monte Ca Bianca”. Oseleta är en liten druva som är nästan svart i sin färg och har mycket fina tanniner. Oseleta ger väldigt lite druvsaft och är svår att odla vilket bidragit till att druvan är ovanlig i Valpolicella.

Doften är väldefinierad, elegant, djup och mycket komplex med härliga inslag av koncentrerade körsbär och björnbär, kryddor, choklad och kakao. Smaken är stor och fyllig och i fin harmoni till doften. Alkoholen är väl integrerad i den koncentrerade frukten.

Högsta betyg i Italian Wines: 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 samt 2008.

Lagringspotential: Årgång 2008 är mycket bra nu och når sin topp runt 2017-2018.

Druvor: 40% Corvina, 35% Corvinone, 20% Rondinella, 5% Oseleta.

Artikelnr: 74924, pris: 624:- (säljs i lådor om 12 flaskor, men går bra att beställa styckvis)