Sommarlåda 2014 från Villa Monteleone

Intresset för våra sommartips har varit riktigt stort och det tredje tipset kommer från Villa Monteleone i form av deras vinlåda laddad med sommar-edition 2014: nya årgången Amarone 2009 (missa ej), ripasso “San Vito” 2011, Valpolicella 2012. Pris 912 kr per låda.

Laccento Ruché 2012 i trälåda med sex flaskor går att beställa igen. Systembolaget fick slut på Laccento i sitt centrallager och då slutade beställningsfunktionen för alla butiker att fungera. Hur som helst, nu fungerar det igen. Beställ här

För dig som inte hann med i svängarna för ett par veckor sedan när jag tipsade om den nya årgången av Villa Monteleones ripasso från 2011 så kommer här en andra chans. Årets sommarlåda från Villa Monteleone innehåller bland annat “San Vito” 2011. Den nya årgången 2009 Amarone får premiär med detta utskick och kommer inbäddad i den Villa Monteleone-röda lådan. 2009 är en av de riktigt bra årgångarna i Valpolicella. Vissa hävdar att det är den bästa årgången hittills för Amarone vilket definitivt är sant för ett antal producenter. Bland dem finner vi Roccolo Grassi. För Villa Monteleones viner är både 2009 och 2011 fantasiskt bra årgångar. Villa Monteleones lådor kommer alltid med utvalda årgångar. Med Amarone 2009 och ripasso 2011 är det en av de bättre om inte den bästa låda vi fått upp.

Villa Monteleone-sommarlåda 2014
Sommarens vinlåda från Villa Monteleone innehåller tre flaskor som utgör den perfekta flighten till en vinprovning i sommar eller som stommen i en härlig lång italiensk flertimmmars middag:
1 x Valpolicella 2012
1 x Ripasso “San Vito” 2011
1 x Amarone della Valpolicella 2009

Valpolicella Classico “Santa Lena” 2012
Den perfekta starten på en vinprovning av lådans viner eller en typisk italienskt härligt lång lunch eller middag. Santa Lenas druvor skördas i september och pressas direkt efter skörd. Jäsningen tar 12 dagar och sker i ståltank. Vinet lagras så ytterligare sex månader i ståltank innan det buteljeras varav ytterligare sex månaders vila följer innan det släpps till marknaden. Resultatet är ett gott och drickvänligt vin på 12,5%. Valpolicella är alltid ett lätt och friskt vin och måste sägas vara det klassiska vinet i regionen. Det är det enda vinet som låter dig smaka hur druvorna smakar utan någon ”extra” påverkan form av lagring på ekfat eller torkning av druvor.

Santa Lena har en fin och mycket fräsch doft och smak med tydligt inslag av körsbär och röda bär som bärs upp av en välbalanserad syra.

En Valpolicella tål normalt lagring 2-4 år utan problem. Syran sätter sig något och vinet rundas av men en Valpolicella är inget vin som vinner på lagring. Njut istället av Valpolicellan inom de första två åren.

Valpolicella Ripasso San Vito” 2011
Lådans andra vin är en ripasso som heter ”San Vito”. Vinstockarna är 20 år gamla och de växer på vinfält 220 meter över havet med exponering mot söder. Vilket i Valpolicella kan anses vara mer eller mindre optimalt. En variant av Valpolicella är ripasso, som görs genom att standard-valpolicella jäses upp en andra gång tillsammans med skalresterna från amarone-tillverkningen. Denna metod gervinet mer kropp, struktur och komplexaaromer, så att det passar utmärkt till mer sofistikerade maträtter. Njut tillsammans med grillat, kraftiga kötträtter eller italienska lagrade ostar.

Doften och smak bjuder på toner av kryddor, plommon, russin, cederträ, och choklad och en lång fin eftersmak. Servera vid ”San Vito” vid 18 grader. ”San Vito” 2011 är mycket bra att njuta av direkt men klarar utan problem att lagras minst fem år.

Amarone della Valpolicella 2009
Det tredje vinet är Valpolicella idag viktigaste vin-typ. Amarone. Villa Monteleones Amarone 2009 är förvisso i början av sin livscykel men den är färdig att njuta av nu i sommar. Servera lite svalare än normal och dekantera minst 30 minuter. En klassisk och tradionell Amarone med fin och fräsch frukt. Smaken är rund, lite eldig, men fyllig och explosiv med härliga toner av packad mörk frukt, russin och choklad. Mycket lång och stor eftersmak. Årgång 2009 är ett av de bästa åren för Villa Monteleone vilket vi tidigare fått bevis av från deras Valpolicella och Ripasso från 2009 som varit mycket bra.

2009 är redo att njuta av nu fem år efter skördeår men den klarar ytterligare minst fem år i källaren.

Artikelnr: 473314, pris: 912:- (säljs i lådor om 3 flaskor)

Andra viner från Villa Monteleone som finns i lager:
– Amarone della Valpolicella 2008, 559:-

Liten vinprovningsguide
Förberedelse. Lådan tar normalt 3-5 dagar att få hem till din butik. Köp även hem lite parmesanost och helst en som lagrats 24 eller 30 månader.

30 minuter innan du börjar vinprovningen öppnar du alla tre flaskorna. Ställ in Valpolicella ”Santa Lena” och ripasso ”San Vito” i kylskålet i 30 minuter innan de serveras om de har rumstemperatur. Om du har en karaff så skölj först ur den med vatten så att det inte finns något damm i karaffen. Därefter häller du upp Amaronen i karaffen och ställer in karaffen 30 minuter i kylen om vinet är rumstempererat.

Vinprovning. Ta ut vinerna ur kylen efter 30 minuter och servera direkt alla tre vinerna i stora och rena kupformade glas (skölj ur glasen med vin eller vatten först så att det inte finns risk för att något damm finns i glasen). Ideal temperatur på vinerna är 17-18 grader. Valpolicella ”Santa Lena” i glaset till vänster, ripasso ”San Vito” i mitten och Amarone till höger.

Ta god tid och dofta på alla tre vinerna först. Läs igenom beskrivningarna som följer för respektive vin och försök att känna skillnaderna i doften. Därefter provar ni från vänster till höger. Valpolicella ”Santa Lena” först.

Först när ni doftat och provat alla vinerna i lugn och ro ska parmesanosten tas fram. Kasta in en liten parmesanostboll i munnen och ta en klunk Amarone. Du kommer uppleva att Amarone-vinet blir mjukare och fruktigare tillsammans med osten. Det är sältan i osten som möter Amaronen på ett perfekt sätt och ger denna spännande effekt.