Laccento Ruccé – ny årgång och trälåda

Montalbera har skickat upp den nya årgången 2012 av Laccento Ruccé i en snygg trälåda som rymmer 6 flaskor. Årgång 2012 har likt 2011 valts till Italiens bästa vin i vinguiden Luca Maroni med 99/100 poäng . Finns på systembolaget för 246 kr per styck.

Villa Monteleones Ripasso “San Vito” 2011 som jag tipsade om förra veckan gick åt som smör i solsken och flaskorna räckte inte riktigt till alla tyvärr. Fler flaskor är på väg upp om kommer inom 3-4 veckor. På fredag skickar jag ut ett nyhetsbrev-special med vinnarna från förra veckans tävling samt resereportage från årets första Club Amarone-resa.

Laccento Ruccé ingår i fasta sortimentet på ett antal orter och då finns flaskor redan i butiken. Dock har specialversionen i trälådor börjat skickats ut först förra veckan så sannolikt har butiken inte trälådan hemma än. Be därför personalen om hjälp att beställa hem 6 eller 12 nya flaskor som då kommer i trälåda(or). Det finns 100 trälådor i lager.


http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/05/montalbera-laccento-banner.png

Under Vinitaly fick jag möjlighet att prova Laccento Ruccé från de tre årgångarna -11, -12 och -13. 2011:a och 12 har samma härliga doft av rosor, blommor, björnbär, kanel, jordgubbar och örter. En intressant skillnad är att 2012 har mer struktur och taninner än 2011. Där 2011:an är sammetslen har -12 i mitt tycke ett bättre bett och struktur. Det är givetvis inte någon Barolo vi pratar om utan det här är ett helt annat djur, men i jämförelse med årgång -11 så är det skillnaden. Av de två årgångarna måste jag nog säga att -12 är något bättre än -11. 2013 är för ung nu utan behöver ligga ett år till för att det ska bli en korrekt jämförelse.


http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/06/Montalbera_wood_box.jpg

Montalbera – Laccento Ruccé 99/100 p

2012 är mycket bra nu men fortfarande lite ung och kommer att utvecklas en hel del de kommande 6 månaderna. Kan lagras utan problem 5-7 år. Men den är som sagt mycket bra nu och är en fin kandidat till årets sommarvin som serveras vid 18 grader till grillad torskrygg, kyckling eller varför inte goda italienska ostar.

Så här poetiskt och subtilt kommenterar Luca Maroni den nya årgången:

Pure lymp, new lymph, lymph that is aroma pouring violet in the glass, untouched, virgin, clothed with a perfume that offers chlorophyll sweetest olfactory frequencies of mixed berries and flower pollens. Fragrance and floral fruitiness apices that very rarely can be encountered thus purely emitted by edible substances of such a stupendous purple. A perfume wreath in which strawberry and raspberry – at maximum peak of effusive mellowness – marry the fragrance strength of a geranium and a rose whose just opened petal is still fleshy turgid. A taste that has no tips but just harmonic pulpiness, now sapid, then vivid, of originating grapes: fruits of absolute concentration and vigour, of exceptional and sumptuous sensorial and compositional quality: One of the wines with best aroma in one of the consistent, balanced and integral versions ever. The person that will experiment such a wine will keep the memory of this diadem of fragrance as apex of how nature con radiate in such ethereal and profound aroma.

Eller på ren, enkel svenska utan krusiduller:

Doft: Intensiv, komplex, ren och väldefinierad doft. Den tydligaste doftkomponenten är röda rosor. Paletten förför även med blommor, björnbär, kanel, jordgubbar, vildhallon, örter och mer dova toner av mörk choklad.

Smak: Komplex, elegant, lång, medelstor, fina tannininer och med mycket god och väldefinierad smak i perfekt harmoni med doften.

Druvan Ruccé: Vinet görs till 95% på Ruccé-druvor som får bli övermogna på vinstocken. Dessutom kompletteras detta med 5% torkade druvor enligt appassimento metoden. Druvan sägs ha sitt ursprung från Bourgogne men hittas idag i Piemonte där det finns en liten produktion av totalt cirka 40 hektar kring Monferrato och sex andra byar. Detta är en riktig ögonöppnare för vad Ruchédruvan kan erbjuda i sina bästa stunder.

Köp