Besök på vingården Roccolo Grassi och deras nya årgång 2009 Valpolicella Superiore

Med sina enastående viner har den lilla producenten Roccolo Grassi snabbt gjort sig ett namn och blivit ledstjärnan i fråga om kvalitet för övriga producenter i området. Vingården ligger i Val di Mezzane, i östra Valpolicella, och får gång på gång topputmärkelser i de ledande italienska vinguiderna. Denna vecka presenterar vi den nya årgången 2009 av Roccolo Grassis Valpolicella Superiore. Ladda upp med inför sommaren med ett lyxvin som kommer att vara fantastisk till nygrillad entrecôte och oxfilé. Servera på italienska med en skvätt olivolja och en citronfta.


Roccolo Grassi Valpolicella Superiore 2009

Vertikalprovning under Vinitaly. I början av april hade vi det stora nöjet att vertikal-prova Roccolo Grassis Valpolicella Superiore och Amarone tillsammans med Marco Sartori. Årgångarna var Valpolicella Superiore: -11, -10, 09, -08, samt Amarone: -08, -09, -01. Årgång 2010 blir det ingen Amarone. Kvaliteten av de skördade druvorna var inte tillräckligt hög på grund av vädret. Istället användes druvorna från fältet som normalt används till Amaronen nu till Valpolicella Superioren. Spontant kan man tro att det innebär att det blir en exceptionell årgång av Valpolicella Superioren.

Så det var med stor nyfikenhet vi satte oss till bords med fyra årgångar framför oss. 2008, utvecklad, fruktig, mjuka och fina tanniner. Mycket bra nu. 2009, elegantare, mörkare frukt och mycket tydligare inslag från det vulkaniska jordarna, otrolig spänst och härligt ungdomlig frukt, mycket fina tanninerna som tillsammans med frukten lovar mycket gott för den som vill lagra. Intensivare doft och smak än 2008. 2010, saftig, tanninerna har inte alls samma skärpa som 2009. 2010 är en årgång som inte ska lagras utan njutas av inom något år. God men försvinner i detta sammanhang. 2011, här har vi den kanske bästa årgången, något mjukare tanniner än 2009 och med en renhet och kraft i frukten som är makalös. 2011 släpps om två år.

Roccolo Grassi – Valpolicella Superiore 2009
Valpolicella Superioren görs på en blandning av hälften färska druvor och hälften druvor som torkat 20 dagar.

I stället för att, som de flesta producenter, använda sig av den frukt som ratas i urvalet till amaronevinet har Roccolo Grassi avsatt en särskild del av odlingarna för sin Valpolicella Superiore. På det viset kan man garantera att också detta vin görs på druvor av högsta kvalitet.

Vinet får mogna först i 20 månader på dels franska barriquer, dels större ekfat, och sedan på flaska i 10 månader. Denna långa mognadslagring ger ett komplext vin med mer karaktär än vad man normalt kan förvänta sig av en Valpolicella Superiore. Årgång 2009 har även lagrats 6 månader i vårt svenska lager då den inte var riktigt redo för klubben när de anlände i höstas. Jag har sedan dess provat den varje månad och nu är den redo och exceptionellt bra.

Färgen är djup med intensiv rubinröd lyster. Doft och smak är i perfekt harmoni och bjuder på inslag av tobak, vitpeppar, blyerts och kaffe, utöver de typiska körsbärs- och skogsbärsaromerna.

Serera vid 18 grader.

Lagringspotential: Årgång 2009 är mycket bra nu. Når sin topp under 2015-2016 men har potential att lagras 5 år ytterligare.


http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/04/roccolo_marco.png

Besök på vingården Roccolo Grassi
Familjen Sartori har alltid gjort vin men vändpunkten kom 1996 när Marco Sartori började jobba tillsammans med sin pappa Bruno. Marco, som studerat vinodling och enologi, hade en övergripande målsättning: att vinerna de gjorde kompromisslöst och på bästa sätt skulle spegla odlingarnas terroir. Det var grunden till Roccolo Grassi – firmans namn togs från en av de enskilda “cru-vinfälten” som familjen äger i detta idylliska hörn av Valpolicella.

För att lyckas i denna strävan efter yppersta kvalitet sköter man de 14 hektaren vinodlingar med närmast manisk noggrannhet. Stockarna är tätt planterade medan mängden klasar på varje stock begränsas för att gynna konkurrensen mellan stockarna och uppnå allra högsta kvalitet och koncentration i druvorna. Firman tillämpar också hållbara jordbruksmetoder så att odlingarna ska förbli friska i längden och man är medlem av FIVI, den italienska föreningen för självständiga vinproducenter.


http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/04/roccolo-vigneto.jpg

Innan druvorna genomgår appassimento (den torkprocess där halterna av socker och aromatiska komponenter förhöjs) sker ett strängt urval. Firmans orubbliga kvalitetspolicy för med sig att mängden producerade flaskor per årgång varierar. För Marco och hans syster Francesca är firmans goda rykte som pålitlig kvalitetsproducent det allra viktigaste, även om det innebär att de måste krympa produktionen kraftigt vid mindre gynnsamma årgångar.

Roccolo Grassi ligger vid Valpolicellas östra gräns, på randen till Soave. Firman producerar både röda och vita viner, även om man är mest känd för sina Valpolicella Superiore, Amarone och Recioto.

Firmans Amarone della Valpolicella 2009 (nr 72172, pris 852 kr) är gjord på 75 procent corvina och corvinone, 20 procent rondinella och 5 procent croatina. Druvorna får ligga och torka fram till första veckan i december, som är den tidigaste tillåtna tidpunkten för att få pressa druvor till amarone. Härigenom tar inte sötman överhanden utan man får ett vin som är elegant och med fruktkaraktären intakt. Vinet lagras 24 månader på franska barriquer, hälften nya, hälften som använts en tidigare årgång. När vinet är buteljerat får det sedan vila ytterligare 24 månader före försäljning. Detta är en för Amarone ovanligt lång buteljlagring och gör att Roccolo Grassi Amarone blir ett komplext och elegant vin med fint integrerade tanniner. I doften hittar man körsbär, röda bär, saftiga plommon, tobak, spiskryddor och örter, och allt detta återfinns också i smaken. Med ytterligare lagring utvecklar vinet ännu mer komplexitet och mörkare inslag av av choklad och kaffe.


http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/04/roccolo-cantina.jpg

Soave-vinerna från Roccolo Grassi präglas av samma elegans. De görs på 100 procent garganega, som växer i kalkrik alluvialjord, en jordmån som ger vinerna en markant mineralitet och komplexitet som ytterligare förstärks av att 80 procent av vinet jäses på stora ekfat. Det får sedan ligga på jästfällningen i 12 månader för att ge mer karaktär åt ett vin som annars ofta betraktas som enkelt och endimensionellt. La Broia Soave (nr 74363, pris 225 kr) har en tydlig arom av vita persikor och citrus, med inslag av aprikos och vita blommor. På tungan framträder mineraliteten tydligt och vinet har bra smakkoncentration och en lång avslutning, där blommorna och persikorna återkommer. Det är ett perfekt komplement till hummer och kan med sin höga syra och välintegrerade fat såväl avnjutas ungt som lagras några år.


http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/04/roccolo-cantina2.jpg

För att göra portföljen komplett producerar Roccolo Grassi också två dessertviner, en röd Recioto della Valpolicella och en läckert yppig Recioto di Soave. Båda dessa viner är perfekta att avrunda en måltid med, om det så är till en efterrätt, ost, småkakor eller rätt och slätt bara i goda vänners lag. Recioto della Valpolicella är tätpackad med söta röda frukter, plommonmarmelad, choklad och spiskryddor medan Recioto di Soave är bräddfull av honung, aprikoser, torkad frukt och rostade mandlar. Båda vinerna har en så fin balans mellan sötma och syra att smaklökarna inte riskerar att mattas ut.

Mycket njutning önskas från Fredrik Montelius

Ps, för att beställa behöver du logga in på Systembolaget. Om du inte har konto så skapar du det enkelt här https://www.systembolaget.se/Konto/Skapa-konto/ och sen kan du logga in direkt & välja vilka viner du vill beställa.