Helikopterskidåkning i Bormio och ny årgång av Vivianis Amarone

Helikopterskidåkning i Bormio med taktikstopp i Valtellina och den nya årgången 2009 av Vivianis Amarone della Valpolicella. 

Även om termometern närmar sig 25 grader nere i södra Europa dessa dagar så är det utmärkt skidföre upp i bergen. Förra veckan spenderade jag tillsammans med familjen i Bormio som ligger 2 timmar norr om Milano. Skidåkningen är fantastiskt från 3.000 meter höga toppar ner till dalen som ligger på 1200 m.ö.h. Vägen till Bormio är även den en fröjd och går längs Lago di Como (Comosjön) och via Valtellina-dalen. Ett obligatoriskt stopp för den som besöker Valtellina är producenten Mamete Prevostinis mycket trevliga och ambitiösa restaurang Crotasc som bjuder på det bästa från det lokala köket.

Vinerna som vi valde att prova är i mitt tycke Mamete Prevostinis bästa. Sommarovina 2009, har nyligen utsetts till Top 100 Wine 2013 av Wine Spectator, vi har 25 flaskor kvar i lager. Helt perfekt att dricka nu. Det andra vinet blev San Lorenzo 2010 vilket är som en Sommarovina Reserva. Djupare och med mer komplexitet. Är slutsåld i Sverige men jag hoppas vi får upp fler flaskor efter sommaren. För att fullborda provningen så avslutar vi med husets toppvin Sforzato Albareda 2009 (det finns 17 flaskor kvar i lager). Albareda är ett av mina absoluta favoritviner med en härlig intensiv doft av torkade Nebbiolo-druvor. Lagringspotentialen är mycket god. Jag drack en Albareda 2004 tidigare i år och den var otroligt ung, pigg och fräsh i frukten och kan ligga många fler år i källaren. Efter en härligt lång italiensk tre-timmars-lunch så nattade vi på The Wine Hotel högt upp på sluttningarna bland vinrankorna och med utsikt över hela Valtellina. Valtellina-dalen utgör det perfekta taktikstoppet en timme söder Bormio både vinter och sommar.

bormio-2014Tagit med min iPhone under heli-skiing i de närliggande bergen kring Livigno.
Ja, det är våra spår som ses på berget till höger 🙂 

 

Missa inte våra tävlingar som löper under mars och april där du har chans att vinna ett års guldmedlemskap i Club Amarone. Allt du behöver göra är att svara rätt på tre Amaronefrågor. Intresset har varit stort och flera hundra medlemmar har redan skickat in sina svar och även frivilligt återkopplat hur vi kan göra Club Amarone bättre. Stort tack! Jag kan redan nu avslöja att vi jobbar på en uppdaterad version av hemsidan som vi hoppas lansera inom kort. Flera personer har likt oss tyckt att det börjar bli dags för en ordentlig ansiktslyftning.

1. Amarone-viner genomgår en så kallad “appassimento”? Vad innebär det?
2. I vilket område i Italien produceras Amarone?
3. Historiskt har även annan näring, vid sidan om vinnäringen, varit en viktig inkomstkälla i regionen där Amarone produceras, vilken?

Tävlingsformulär finns här

 

Veckans vintips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fredrik-bormio-2014

Vänliga hälsningar
Fredrik Montelius