Amarone har blivit frimärke

Amarone blir till frimärke. Den 15 oktober 2013 blev Amarone della Valpolicella DOCG frimärke. Den italienska posten har under året gett ut en  samling av 15 olika frimärken i en “Made in Italy-kollektion”. Och i oktober hedrades vår favoritdryck på frimärke.   Varje frimärke trycks upp i en serie av 1.000.000 kopior och har samma utseende med vinrankor och vindruvor  graverade av Maria Carmela Perrini. Amaronefrimärket finns att köpa på postkontor över hela Italien och www.poste.it.


amarone_stamp1

Druvan Corvina och dess rankor som växer i Fumane pryder det

nya italienska frimärket dedikerat  till Amarone della Valpolicella DOCG

VINTIPS TILL JUL- OCH NYÅRSHELGERNA  Några av vinerna nedan finns redan i vissa butiker och då köps vinet på plats i butik. Klicka på artikelnr nedan och  därefter på länken “Välj butik” på systembolagets sida för att se om vinet redan finns i din butik. För övriga  butiker så beställs vinerna genom att klicka på artikelnr nedan och därefter på den gröna  “Beställ-knappen” på systembolagets hemsida.

Sforzato Albareda 2009 från Mamete Prevostini (artikelnr: 73472, pris 496 kr) Husets prestigevin från toppåret 2009 som med denna årgång vunnit tre glas i Italian Wines för fjärde gången. Producerat av  100 % Nebbiolo-druvor som likt Amarone-druvor genomgår en 3-5 månader lång appassimento/torkning  efter skörd. Nebbiolo-druvan är känd för sin lagringspotential och ännu mer känd som den druva som används för att  producera de stora Italienska vinerna Barolo och Barbaresco. Till skillnad från Barolo är Mamete Prevostinis  Sforzato i synnerhet men Sforzato generellt ett mer fruktdrivet vin och är enbart försiktigt lagrad på ekfat.  Resultatet är eleganta och drickfärdiga viner men med fin lagringspotential. Härliga toner av torkad  frukt, russin och choklad dock med mindre inslag av den lite sötaktiga tonen som finns i många Amarone. Detta gör  Sforzaton enklare att kombinera till mat.

Villa Monteleone jullåda (artikelnr: 473314, pris 909 kr/låda) Jullådan är som vanligt laddad med tre av Villa Monteleones topp-viner inslagna i en snygg julröd Villa Monteleone- låda. Extra intressant att notera är att vinerna kommer från lite äldre årgångar perfekta att njuta av denna jul.

1 x Amarone della Valpolicella 2007 1 x Valpolicella Superiore “Ripasso” 2009 1 x Valpolicella Classico 2010

Amarone 2009 från Monte Santoccio (artikelnr: 71695, pris 550 kr, 8 butiker) Detta är den fjärde årgången som Nicola Ferrari producerar i egen regi. Nicola som skolats och arbetat hos  Quintarelli under mångar år producerar en Amarone med traditionell doftpalett med mycket fina, rena och intensiva  bärtoner. Med årgång 2009 har Monte Santoccio nått till en ny nivå kvalitetsmässigt. Frukten är renare och mer  koncentrerad och detta är utan tvekan den bästa årgången hitills. Alkoholhalten på hela 16,5% är helt integrerad med  frukten. Taninnerna är mjuka och har en bra struktur. Smaken är balanserad med tydliga inslag av torkade plommon,  körsbär och balsamico.

Laccento Ruccé från Montalbera (artikelnr: 72722, pris 244 kr, 103 butiker) Sammetslena tanninner och fin fruktig smak med inslag av mogna jordgubbar, körsbär, rosor, kanel och örter. 5% av  druvorna genomgår en appassimento och övriga 95% skördas sent och något övermogna från husets bästa fält i perfekt  söderläge. Perfekt att dricka nu men kan lagras 6-7 år. Utsedd till Italiens bästa vin med 99/100p i vinguiden Luca  Maroni.

Amarone “Casa dei Bepi” från Viviani (artikelnr: 74922, pris 748 kr, 55 butiker) Få Amarone har en så balanserad doft och smak där perfekt mogna mörka bär, choklad och russin alltid känns igen.  Stor komplexitet med intensiv koncentration. Synnerligen sofistikerat vin med en fruktig saftighet som gör det  personligt och uttrycksfullt. En av Valpolicellas stora Amarone.

Valpolicella Superiore “Campo Morar” från Viviani (artikelnr: 71008, pris 358 kr) Claudio Viviani bestämde sig under 90-talet att försöka producera en Valpolicella Superiore med samma höga  ambitionsnivå som sin prestigeamarone “Casa dei Bepi”. Det tog år av hårt och målmedvetet arbete på fältet och vinifieringsprocessen.  Med “Campo Morar” 2001 kom bekräftelsen på detta resulterat i ett av Italiens absoluta toppviner. Som ett av totalt  cirka 200 italienska viner varje år kom “Campo Morar” att bli den första Valpolicella Superiore som utsmyckats med  tre glas (högsta betyg) i Italian Wines. Med årgången 2009 är det fjärde gången som “Campo Morar” får högsta betyg i  Italian Wines och därmed blir den Valpolicella Superiore som också vunnit flest tre-glasare.

God jul och gott nytt år önskar vi på Club Amarone!

Fredrik Montelius och Håkan Bjurström