Vad gör man med ett vin som är korkskadat?

719x380 cork2

 
Man upptäcker enklast om ett vin är korkskadadat genom att dofta på korken. En perfekt kork ska inte dofta något alls. Möjligtvis lite vin. Då är den bra. Doftar hela eller små punktar på korken “unken källare” så är den defekt. Defekten märks också på att vinets naturliga friska, fruktiga doft nästan är helt försvunnen. Det går vanligtvis inte att se på korken om den är korkskadad utan det enda sättet är att dofta på korken och/eller vinet.

 

Går den unkna / korkskadade doften bort om vinet luftas?

Nej. Det händer aldrig. Inte hemma och inte på restaurang. Är vinet korkskadat så förblir det korkskadat tyvärr. Korkdefekten försvinner inte med luftning av vinet, utan tenderar snarare att öka i styrka när vinet stått öppnat en tid. På restaurang är det bara att skicka ut flaskan direkt, oavsett vad sommeliern säger, och be om en ny. Börjar flaskan konsumeras är risken stor att den då måste betalas.

Om vinet är inköpt på systembolaget så returnera den fulla flaskan och du får pengarna tillbaka. Inga frågor kommer att ställas. Systembolaget ger ett bra “skydd” även för viner som kommer från beställningssortimentet.

 

Matlagning?

Nej, inte heller duger ett korkskadat vin till matlagning. När alkoholen kokat bort så blir det en oangeänm smak och doft kvar av vinet och inget som hör hemma i en maträtt. Inte heller kan jag rekommendera att använda det korkskadade vinet för marinader eller vinäger.

Vill du veta mer?

Vill du veta varför vin kan bli korkskadade, vad som inte är ett korkskadat vin, och hur vanligt det är? Anmäl dig till mitt nyhetsbrev så skickar jag över en artikel till dig direkt via melj. Du kommer även att få mina nyhetsbrev med vintips, inbjudningar till våra vinresor och provningar.
Fredrik Montelius

fredrik-2016-maj