November 2010 började med två provningar av högsta klass. Bakgrunden är följande: För två år sedan påbörjade jag en bok om Italiens bästa viner. Tänkte att det kunde bli en lämplig uppföljare till min bok om Amarone som kom ut 2004. Det tog drygt ett år att samla ihop Italiens 158 bästa viner. Utplockade utifrån provningar jag hållit och varit på under 10 år, samt genom idogt läsande och analyserande av 10 års upplagor av Italian Wines från Gambero Rosso. Jag bestämde mig för att öppet prova alla vinerna och skriva ner omdömen samt göra ett kortare porträtt av producenterna. 


Henrik Ungerth och Paolo Roberto provar gamla Amarone i Villa Pauli Efter att ha provat igenom ca hälften av vinerna började jag tveka. I september nu i år bestämde jag mig för att INTE göra boken. Varför skall jag bredda mig? Carolina och andra i min närhet låg på och tyckte jag skulle göra något om Amarone istället. Ja, varför skall jag skriva om viner som visserligen är riktigt bra men som inte alls är mina personliga favoriter. Så jag la ner projektet. Trots att jag har lagt ner mycket tid och pengar på det och hade kommit en bra bit på väg. Runt 25% av boken var klar. Men så är det. Istället bestämde jag mig för att göra en naturlig uppföljare till min bok om Amarone. Syftet där var att prova alla Amarone som då fanns för att jag skulle kunna dricka och spara de jag personligen tyckte bäst om. Jag fann -förstås- några favoriter. Efter ytterligare sex års provande av Amarone några gånger i veckan känner jag mig nu rätt säker på vilka som är mina favoriter. Därför blir det nu en bok där jag har valt ut de bästa Amarone som finns. Listan är idag ca 40 viner lång. Boken kommer ut 2012 på hösten.

Insamlandet av Italiens 158 bästa viner har dock lärt mig mycket. Jag har fått en ny favoritdruva vid sidan om de som används i Amarone i Cabernet Franc (odlad i Italien). Dessutom har jag provat legendariska viner blandat med fantastiska nykomlingar. Nu råkade det vara så att jag för någon månad sedan insåg att jag hade en del flaskor kvar av dessa viner. Därför bestämde jag mig för att i Club Amarone´s regi göra två provningar av just Italiens bästa viner. Den 5 och 6 November fylldes Musikvalvet i Gamla Stan till bristningsgränsen.


Fredag den 5 November
Välkomstvin utom ”tävlan” var klassiska Chiantin Brolio, nr 2705, 115:-

186 glas dukades/hälldes upp av mig och Carolina på Musikvalvet. Efter en teoretisk inledning av mig provade vi följande viner:

Amarone Monte Santoccio 2007. Ny stjärna som i oktober kom väldigt bra ut på Club Amarone´s senaste rena provning av Amarone på Musikvalvet.
Barbaresco Vigneto Starderi 2005 från producenten La Spinetta. Nr 95279. 895:-
Barolo Ginestra Casa Maté 2004 från Elio Grasso. Nr 74647; 479:-
Brunello di Montalcino Sugarille 2001 från Angelo Gaja. 775:-
Supertuscan: Tenuta di Trinoro – Le Cupole 2006. 299:-

Sedvanlig handuppräckning efter en tyst, mycket spännande halvblind provning gav resultatet att 15 av 31 satte Amarone Monte Santoccio som etta! De andra vinerna fick relativt jämnt fördelade röster. Besvikelsen var utan tvekan storheten La Spinetta. Drickvänliga Le Cupole med druvblandningen 47% Cabernet Franc 13,5% Merlot 30% Cabernet Sauvignon och 9,5% Petit Verdot var för många en positiv överraskning.


Lördag den 6 November
Samma välkomstvin som kvällen innan. 180 glas diskade under dagen och uppdukade/upphällda av mig och Carolina (it´s a tough jobb ut someone´s got to do it…)

Amarone Monte Santoccio även denna kväll.
Barbaresco Serraboella 2004 från Azienda Agricola Cigliuti.
Barolo Prunotto 2004. Nr 85798. 359:-
Brunello di Montalcino Uccelliera 2004. 80-90 Euro.
Supertuscan: Tenuta di Trinoro – Le Cupole 2006. 299:-
 

Denna kväll vann Amarone Monte Santoccio med hela 20 röster av 30!

Vi konstaterar att man förstås helst bör ha mat till Nebbiolo viner av denna klass, dvs till de Barbaresco och Barolo som var med. Brunello går något lättare att prova/dricka rätt upp och ner. Supertuscan´s varierar ju enormt men just Le Cupole fungerar utmärkt som den är.

I slutet av provningen dukade vi in ansenliga mängder med 22 månader gammal parmesanost, kex  och akaciahonung. Flera av vinerna blev då annorlunda (och många tyckte också de blev bättre). Amarone Monte Santoccio med parmesan och akaciahonung var -förstås- en mycket lyckad kombination. Denna Amarone kommer till Sverige i början av December och kommer kosta ca 550:-.

Trots sin ungdom är den drickfärdig redan nu efter 1,5-2 timmars dekantering. Fantastiskt vin från grym årgång av Quintarelli´s vinmakare. Elegant, balanserat med mycket fruktighet men också en struktur och tyngd som är alldeles underbar.

Tack alla ni 61 för att ni var med denna helg. Förutom en intressant provning tycker jag vi hade otroligt trevligt tillsammans. Tack Carolina. Med din hjälp blev detta mastodontevent en ren, sann glädje.

Henrik Ungerth 2010-11-09