Spanskt toppvin av Joan Asens – geniet från Priorat

Om det finns riktigt goda anledningar är vi beredda att göra undantag och tipsa om viner utanför Valpolicella. Veckans vintips är mycket speciellt av flera anledningar. Det är vårt första spanska vintips någonsin och det kommer från en av spaniens riktigt stora vinmakare, Joan Asens. Detta är Asens egna toppvin. Den totala årliga produktionen är blygsamma 900 flaskor varav 120 nu finns i Sverige för Club Amarone.

 

joan asens

 

Den som vistas tillräckligt länge i Kataloniens vinkretsar märker förr eller senare att namnet Joan Asens dyker upp i diskussionerna. Han är känd som en första rangens vinmakare i Priorat och Montsant och hjälper idag flera av de absoluta topproducenterna i regionen. Joans rykte vilar dels på hans tid som chefsenolog (chefsvinmakare) på det berömda vineriet Álvaro Palacio i DOQ-området Priorat.

Asens låg till stor del bakom det legendariska vinet l’Ermita, som bra årgångar betingar ett pris på närmare 1.000 euro när det släpps. Asens producerade l’Ermita under tjugo år. De senaste åren har Joan Asens även fått mycket uppmärksamhet i Spanien för sin egen lilla produktion av högkvalitativa Montsant-viner. Vinerna från Joan Asens som går under producentnamnet “Orto Vins” har rönt mycket beröm och beundran. Orto Vins har etablerat sina viner som en ny stil, grundad på äldre tiders vinmakningsmetoder och gamla vinstockar, som skördas med respekt för naturens cykler.

Robert Parker gav Les Tallades de Cal Nicolau 95 poäng vid senaste bedömningen.

“The Les Tallades de Cal Nicolau, an unusual, rare Picapoll Negre from a 0.2-hectare plot of ungrafted vines planted in 1870, displays a completely different set of aromas to the other wines from Orto. The nose shows notes of ripe apricots, quince, pomegranate and cinnamon, subtle aromas of smoke and tar with floral hints. With time and air the floral note becomes amplified and is more focused. The palate is delicate, with ultra-fine tannins, subtle flavors and great length. This is a great, subtle wine that needs to be drunk slowly and given time to develop. Only 900 bottles were produced. Bravo!”

Det är med extra stor stolthet och glädje vi introducerar Joan Asens och hans Orto Vins egna toppvin “Les Tallades de Cal Nicolau” (vilket betyder ungefär ”sticklingar från Nicolaus hus”) från 2012. Vinrankorna som druvorna kommer från planterades på 1870-talet vilket är bland det äldsta som man kan hitta i Europa idag. Detta beror på att vinlusen ”phylloxera” ödelade de flesta vingårdar i Europa under senare delen av 1880 talet. Än idag ympar man europeiska vinsorter på amerikanska rotstockar som är resistenta mot vinlusen.

Les Tallades de Cal Nicolau är Orto Vins mest uttrycksfulla vin, med aromer av smultron, granatäpple och violer i en perfekt definierad kropp och med en minimal touch av rökighet i slutet. Mycket lång och rik eftersmak.

Låt mig understryka att detta är inte ett vin som passar vem som helst. Det är ett vin för den mycket vältränande gommen som kan uppskatta ett extremt förfinat vin med en fantastiskt rik palett av subtila nyanser.

OBS! Det är förbjudet att prova Le Tallades i sällskap med Amarone (Amaronen kommer att förstöra upplevelsen av detta vin så det får serveras en annan afton)! Les Tallades gör sig bäst efter Orto Vins basvin “Orto” (nr 71602, pris: 156 kr). Servera båda vinerna i stora rena kupor. Vinerna ska vara 18 grader.

Lagringspotential: 2012 är en bra årgång i Montsant. Drick 2015 – 2020.

Druvor: 100% Picapoll Negre

Artikelnr: 71269, pris: 581 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)